Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Tábornévadó kerestetik! Népi kézműves tábor Horgoson

2022.08.07
20:47
Forrás
Pannon RTV
A Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet első alkalommal rendezi meg hagyományteremtő céllal augusztus 9-13. között népi kézműves táborát Horgoson.

A 25 éves horgosi Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház ad otthont augusztus 9-13. között a Hagyományok Háza Hálózat- Vajdaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet első Népi kézműves táborának.
„A tábor elsődleges célja az alkotás, a népi mesterségek tudásátadása, az alapok elsajátítása és a meglévő tudás bővítése – ismerteti a találkozó célját Kovács Nádi Karolina szervező, mindkét intézmény munkatársa. – Arra törekszünk, hogy a hagyományos technikákkal, természetes alapanyagokból a mai otthonokba beillő használati tárgyakat készítsünk, valamint olyan egyedi kiegészítőket alkossunk, amelyeket szívesen visel a készítője.”
A tábor megálmodói bíznak abban, hogy a tábor a kézművesek fórumává is válik, így a kikapcsolódás és a tárgyalkotás öröme mellett számos, a kézműveseket érintő témák is terítékre kerülnek.

hagyomanyok haza

z öt nap alatt a táborlakók megismerkednek a bútorfestés alapjaival (első ízben), a szövéssel apróeszközökön, szádfán és karmantyúfán, a kötélkészítéssel, a gyékény- és csuhéfonással, a kosárfonással, a nemezeléssel, valamint saját nyomódúcot is készíthetnek, mellyel textilt mintázhatnak indigófestéssel.

A találkozót felnőttek és családok részére hirdették meg, így teljes családok is részt vesznek az eseményen. Amíg a szülők elmélyednek az alkotásban, a nagyobbacskák is már beállhatnak kézműveskedni, a kisgyermekekkel pedig két fiatal pedagógus foglalkozik.

hagyomanyok haza

A szervezők minden nap különleges esti programokkal teszik változatossá az együttlétet: beszélgetésekkel, közös énekléssel készülnek. A palettán ismerkedős játékok szerepelnek, az oktatók estjén a táborlakók megismerhetik a mestereik munkásságát. Különlegesnek ígérkezik a csütörtök este, mikor az egybegyűltek a környezetünkben fellelhető növényekkel festenek fonalat és gyapjút. Az utolsó estén, a népdaléneklős-borkóstolós program csalhat mosolyt a táborlakók arcára, szombaton pedig a kész alkotásokat kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza Hálózat
MTVA

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.