Ugrás a tartalomra

Unokáinkért a Pece partján

2009.01.15
12:57
[html] Unokáinkért a Pece partjánAz MTV városvédõ mûsora Nagyváradon Az unokáink sem fogják látni stábja ismét Nagyváradon forgatott
[html]
Unokáinkért a Pece partján

Az MTV városvédõ mûsora NagyváradonAz unokáink sem fogják látni stábja ismét Nagyváradon forgatott. A mûemlékvédelem eredményeirõl és tennivalóiról szóló filmet vasárnap délután láthatják a nézõk.
Ráday Mihálynak, a Magyar Televízió fõmunkatársának kedves városa Nagyvárad. A neves városvédõ immár ötödször forgatott a szecessziós építészet és a dekoratív mûvészet fellegvárában. A Tegnap városa - Ady és Nagyvárad címû, korábban készült kétrészes alkotása az anyaországban és Partiumban is felkeltette a mûemlékek sorsáért aggódók figyelmét.
A most elkészült epizód is bõvelkedik érdekes információkban. A látványos eredmények példájaként bemutatja be a Fõ utca környéki tatarozásokat. A Fõ utcában felhívja a figyelmet az 1851. évi árvízre emlékeztetõ, helyreállított táblára. Elvezet a megújuló Nagyváradi Állami Színházba, és a nézõk megcsodálhatják a timpanonba visszahelyezett szobrokat és a régi fényében pompázó elõcsarnokot. Megemlíti, hogy a városban – a különbözõ nemzetiségek együttélésének szép példájaként - háromnyelvû (román, magyar, angol) mûemléktáblákkal informálják a polgárokat és az ide látogatókat a város múltjáról.
„Az eredmények mellett kötelességem bemutatni az árnyakat is – teszi hozzá Ráday Mihály, az Unokáink sem fogják látni mûsorvezetõ-rendezõje. A Stern-palota, Komor Marcell és Jakab Dezsõ remekmûve még mindig tatarozásra vár, az Adorján palota értékes stukkói is rossz állapotban vannak. A Royal Kávéház, a szecesszió ritka szép alkotása ma bútorbolt, díszes mennyezetérõl pedig hullik a vakolat.”

A nézõk a filmmel a városvédõ mûsor vasárnapi adásában ismerkedhetnek meg.Unokáink sem fogják látni

M1 – 2009. január 18., vasárnap 15.10
[/html]

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.