Ugrás a tartalomra

A vajdasági hagyományőrzés egy éve

2023.01.18
16:15
2024.02.05
12:41
Forrás
Hagyományok Háza
Visszatekintés a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkájára

A korábbi évekhez hasonlóan folytatódott a Viseletkészítők továbbképzése – mentorprogram. A tanfolyamok során a résztvevők alapvető ismereteket szereztek a magyar népviseleti ruhadarabokról tájegységek, társadalmi rétegződés, életkor és alkalmak szerint. Az eddigi megszerzett tudásukat kamatoztatva a nyugat-bácskai Gombos viseletét dokumentáltak.

A Hálózat munkatársai különös figyelmet fordítottak a legkisebb generáció megszólítására. Ezt szolgálta a Varázskosár Bemutatók és interaktív foglalkozások óvodásoknak. A februártól decemberig tartó bemutatók és foglalkozások során néptáncoktatók, kézművesek és népzenészek interaktív foglalkozásokkal látogattak el óvodákba, illetve óvodások keresték fel a helyi magyar egyesületek épületében tartott különböző foglalkozásokat.

A kicsit idősebbekhez szólt a Hogy is volt?! Bemutatók és néptáncos foglalkozások iskolásoknak sorozat. A tematikus napokon a szervezők a táncház, az ünnepek, a néprajzi bemutatók hangulatával – sok zenével, énekkel régi szokások felelevenítésével – kedveskedtek a diákoknak.

A felsőoktatást szolgálták a szabadkai Tanítóképző és Óvóképző kar gyakorlati műhelyei. A népművészet az oktatásban program keretében, a 2021-ben elindult népi gyermekjáték, népzene és kézműves foglalkozásokat 2022. márciusától az év végéig tartották az intézményben.

Az Útravaló 2. népi gyermekjátékok és néptáncos mozgás – akkreditált képzés az óvodapedagógusokat célozta meg. Októberben Zentán tartották meg a kétnapos képzést és a jelentkező harminc óvónő 14 település 16 óvodájából, az egész Vajdaság területéről érkezett a Magyar Nemzeti Tanács segítségével.

Igazi, tartalmas családi programnak bizonyultak a Családi táncházak  – Komplex néptáncos foglalkozások. E találkozók palettáján a szülők bevonásával közös gyermekjátékok, gyermektáncház és kézműves foglalkozások szerepeltek. A Farsangos családi táncházak három településen várták az érdeklődőket. 

Vajdasági népdalkör-vezetők részére márciustól hat képzés indult. A képzéssorozat első alkalmával Kupuszina népdalanyagát, majd a Tisza mente, Doroszló, Közép-Bánát, az al-dunai székelyek valamint a Zélity juhász család népdalanyagát is feldolgozták.

A Dúr-moll vajdasági fiatal és kezdő zenészek találkozói remek lehetőséget nyújtanak a fiatal népzenészek közös zenei élményszerzésére, valamint a közönség és egymás előtti bemutkozásra. A fiatal citerások, tamburások és vonósok idén csoportos foglalkozásokon vettek rész, ahol az adott befogadó település népdalaival, jellegzetességeivel ismerkedtek meg.

A Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét, 2022. április 7-én 34. alkalommal rendezték Temerinben, amit a Hálózat évről-évre szélesebb közönséget is megszólító koncertekkel szinesít.

Horgos adott otthont az augusztusi Népi kézműves tábornak. A tábor elsődleges célja az alkotás, a népi mesterségek tudásátadása, az alapok elsajátítása és a meglévő tudás bővítése volt.

És végezetül… Az Évzáró kézműves kiállítás megnyitóján átadták a tanúsítványokat a képzéseket sikeresen teljesítő hallgatóknak.

Csermák Zoltán

MTVA
Hagyományok Háza Hálózat

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.