Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Vendégváró nyári tárlatok - Kiállítások a Hagyományok Házában

2022.07.22
14:22
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Corvin téri székházában a szervezők nyáron a Halmos Béla emlékkiállítással és Váradi Levente fotóbemutatójával várják az érdeklődőket.

A júniusban megnyitott „Az egész életem hegedű" – Emlékkiállítás a 76 éve született Halmos Béla tiszteletére a népzenekedvelők igazi zarándokhelyévé vált, s augusztus végéig várja az érdeklődőket. A tárlatról Szabó Zoltán, a kiállítás kurátora adott összefoglalót.

hagyomanyok haza

1981-ben egy szolnoki fesztivál esti táncházában ismerkedtem meg Halmos Bélával. Ezt követően egy Győrből Pestre tartó vonaton hozott össze minket a sors: a kisalföldi városban indult el a hivatalos papírt adó táncházzenész-képzés. Az utat végigbeszélgettük, s ez a találkozás hosszú évtizedekre megalapozta kapcsolatunkat. Nagyon tiszteltem Béla munkásságát, s legnehezebb muzeológiai feladatom volt, hogy ezzel a tudományos hagyatékkal, mozgalmas életúttal hogyan sáfárkodjak. Szerettem volna bemutatni, hogyan alakították ki Sebő Ferenccel azt a zenei stílust, ahogy elkezdtek népzenét, az eredeti ízzel játszani, pedig mint Novák Ferenc fogalmazta, őrültségnek hatott abban az időben. Bátran kísérleteztek, megcsinálták maguknak a háromhúros kontrát, s a dudát és tekerőlantot is beemelték a zenekari játékba. Elindítottak egy folyamatot, ami aztán követőkre talált. A kiállítás erősségének tartom, hogy a szemtanúk elmondásai, írásai teszik hitelessé Halmos életének bemutatását, s jól lehet követni belőlük a táncházélet indulását. Magam is számos ismeretlen adattal gazdagodtam, például nem tudtam a családi múltjáról: építészmérnök édesapja részéről való indíttatásáról, s a családi hagyományokról. Élete mindenki számára példamutató, muzsikusként szerzi meg a kandidátusi fokozatot. Tudományos igénnyel dolgozza fel a széki prímás, ’Icsán’ anyagát, a kézirat megtekinthető a kiállításon. A gazdag életpályát a tárlat elnevezése jól fejezi ki: ’Az egész életem hegedű.’ A bemutató, az ismert okok miatt egy évet késett, hiszen Halmos Béla születésének 75. évfordulójára terveztük megnyitását.”

hagyomanyok haza

A Végtelen motívum című kiállítást a Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 70. évfordulója alkalmából készített fotóalbum motiválta. Váradi Levente fényképei egy olyan világba kalauzolják el a szemlélőt, amely rejtve van a kívülállók számára. A próbák izmokat nem kímélő pillanataitól a színpad lelket felemelő csillogásáig terjed a sor. Képek mesélik el, mutatják be a Társulat művészeinek személyes történetét, amely a nemzetközileg méltán elismert Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori története is egyben. A kiállítás kurátorának, Katkó Tamásnak adjuk át a szót.

hagyomanyok haza

A kötetből ismertem meg az anyagot: az albumból és az abból kimaradt képekből válogathattam össze a kiállításon látható fotókat. Világéletemben egy szerkesztő embernek tartottam magam, számomra mindig nagyon fontos volt – legyen az fotó, vagy irodalmi szöveg –, hogy ’köszöngessenek’ egymásnak a szerkesztésben szereplők. Itt sem volt másként: válogatásomban azok az alkotások kaptak helyet, amik ’beszélgetnek’ a falakon, s a falaknak, s minden egységnek külön szerep jutott. Fekete-fehér anyagon szerettem volna bemutatni: párhuzamosan futó két sorozatot. Az egyik a próbák és az előkészületek világa, a másik az előadásokon készült felvételek. A könyvborító fotója megadta az alaphangulatot: egy táncos felülről látszik, kalapját, árnyékát, kézmozdulatát látjuk, az arca rejtve marad. Nagyon izgalmasak voltak számomra a magasból készített felvételek, misztikusak, mintegy oltárképek.”


Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/az-egesz-eletem-hegedu-emlekkiallitas-76-eve-szuletett-halmos-bela-tiszteletere

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mane/program/vegtelen-motivum-hetveneves-magyar-allami-nepi-egyuttes

MTVA
Hagyományok Háza

Most

07:12, Frissítve: 07:33

Az Ian hurrikán elérte Floridát

Négyes erősségű hurrikánná fokozódott az Ian trópusi vihar, miután szerdán elérte Florida partjait, 155 km/órás széllökésekkel. Az amerikai államban már több mint 230 ezer háztartásban nincs áram.
18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.