Ugrás a tartalomra
Pixabay/Momentmal/illusztráció

175 éve született a telefonközpont megálmodója

2019-09-17
12:53
Forrás
hirado.hu
175 évvel ezelőtt, szeptember 17-én született Puskás Tivadar, a telefonközpont megálmodója és a telefonos hírmondás feltalálója.

A csíki származású feltaláló vasútépítő, vadnyugati aranyásó, de robbantási szakértő is volt. Ő hozta létre az első távíróközpontot Brüsszelben. 1892-ben Magyarországra is elhozta a "Beszélő újságot", a telefonos hírmondás elődjét. A találmány lényege az volt, hogy a bemondó hangját tetszés szerinti számú készülékről lehetett hallani, a szolgáltatás nemcsak híreket, tőzsdei jelentéseket közölt, hanem este és hétvégenként hangversenyeket, színházi előadásokat is.

Puskás Tivadar
telefon

Most

09:32, Frissítve: 09:52

Kacsahadsereg indul a sáskák ellen

Százezer madárból álló kacsahadsereggel segíti Kína a sáskajárás sújtotta Pakisztánt. Az országoban komoly károkat okoztak a sáskák a gyapotföldeken, és már a búzatermést is veszélyeztetik.
22:57

Akvarell városképek

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban nyílt meg Kovács Flórián akvarellfestő első festménykiállítása. Flórián elsősorban fényképész és a fotói kiindulópontot jelentenek a festészetében is.
22:07, Frissítve: 22:53

Falusi turizmus Kisoroszon

Egyre népszerűbb a falusi turizmus. A csendes kis vidéki élet teljesen kikapcsolja az embert, emellett jobban megismerheti a helyiek szokásait és hagyományait.

Népszerű