Ugrás a tartalomra

2624 éves mocsárciprust találtak az Amerikai Egyesült Államokban

2019.05.18
11:29
2023.11.02
09:06
Forrás
National Geographic
Egy egész erdőséget tesznek ki az ezer évesnél idősebb fák. A virginiai mocsárciprus famatuzsálem Észak-Karolina államban él.

Nemcsak a kontinens keleti felének rekordere, hanem a világ legidősebb vizes élőhelyű fája is, a világon az ötödik legidősebb fa. Az öreg mocsárciprusra 2017-ben bukkant rá David Stahle, az Arkansasi Egyetem professzora a Black-folyó öreg mocsárerdejében. A fa egy olyan erdőség része, amely a folyó mintegy 110 km hosszú szakaszát övezi, ám a területnek csak egy kis része védett, a most azonosított rekordert szeretnék arra felhasználni, hogy a segítségével nagyobb területet nyilvánítsanak védetté a folyó mentén. A védett területet egy magánalapítvány vásárolta meg, ennek köszönhetően vált egyáltalán védetté. Azon a területen, ahol a most talált matuzsálem áll, még számos hasonlóan öreg, 2000 évet meghaladó korú fa van, elképzelhető, hogy a most felfedezettnél még idősebbet is találnak majd.

Amerikai Egyesült Államok
mocsárciprus

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.