Ugrás a tartalomra
Pixabay/sarangib

8 ezer kilométert repült afrikai telelőhelyéig a magyar szalakóta

2020.12.19
17:58
Forrás
Sokszínű Vidék
Már 2016-ban olyan messzire merészkedett, mint magyar jeladós szalakóta soha.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „ A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében 2014 óta több szalakótát láttak el PTT típusú műholdas jeladóval, melyek közül mára csak egy madár élete követhető nyomon.

Ez a szalakóta az Eleven nevet kapta, és 2016-ban azért rögzítettek rajta jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza afrikai telelőhelyéről és kezdett költésbe.

Eleven rekorddal is büszkélkedhet: a madár 2016-ban olyan messzire repült, mint magyar jeladós szalakóta még soha. A Kisapajon jeladóval felszerelt Eleven Botswana fővárosának közeléből adott jelet, márpedig Gaborone Budapesttől közel 8 ezer kilométerre van.

A madár ma az egyetlen olyan szalakóta, amely a 2016-ban felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt  szakembereit.

Így történik ez napjainkban is. Eleven legutóbb 2020. december 5-én adott jelet Botswanából, a már megszokott telelőhelyről.

A „rekorder” madár tehát újra sikeresen tette meg vándorútját Afrikába, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes területeken is.

Mindez annyit jelent, hogy újra “letekert” 8 ezer kilométer körüli távolságot, és élvezheti a nyári meleget a fekete kontinensen.

szalakóta
Afrika

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű