Ugrás a tartalomra
Pixabay/sarangib

8 ezer kilométert repült afrikai telelőhelyéig a magyar szalakóta

2020.12.19
17:58
Forrás
Sokszínű Vidék
Már 2016-ban olyan messzire merészkedett, mint magyar jeladós szalakóta soha.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „ A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében 2014 óta több szalakótát láttak el PTT típusú műholdas jeladóval, melyek közül mára csak egy madár élete követhető nyomon.

Ez a szalakóta az Eleven nevet kapta, és 2016-ban azért rögzítettek rajta jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza afrikai telelőhelyéről és kezdett költésbe.

Eleven rekorddal is büszkélkedhet: a madár 2016-ban olyan messzire repült, mint magyar jeladós szalakóta még soha. A Kisapajon jeladóval felszerelt Eleven Botswana fővárosának közeléből adott jelet, márpedig Gaborone Budapesttől közel 8 ezer kilométerre van.

A madár ma az egyetlen olyan szalakóta, amely a 2016-ban felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt  szakembereit.

Így történik ez napjainkban is. Eleven legutóbb 2020. december 5-én adott jelet Botswanából, a már megszokott telelőhelyről.

A „rekorder” madár tehát újra sikeresen tette meg vándorútját Afrikába, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes területeken is.

Mindez annyit jelent, hogy újra “letekert” 8 ezer kilométer körüli távolságot, és élvezheti a nyári meleget a fekete kontinensen.

szalakóta
Afrika

Most

18:48, Frissítve: 18:58

Kiderült, mi okozhatta a budapesti kórháztüzet

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt. A kórház sürgősségi osztálya átmenetileg nem fogad betegeket.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.