Ugrás a tartalomra
Sarnyai Csaba

Akár hódokkal is találkozhatunk a Tiszán a kora reggeli órákban

2020.05.03
12:08
2020.05.03
16:55
Forrás
Pannon RTV
Több mint 100 év után az elmúlt egy évtizedben visszatértek az őshonos hódok a Tisza vajdasági szakaszára is. Becslések szerint mintegy 10 pár él a szerb-magyar határ és Zenta közötti részen.
Sarnyai Csaba

A Tiszán jelenleg megtalálható hódok Magyarország területéről érkeztek hozzánk. Az ottani betelepítésüket követően 2010-ben a Magyarkanizsa és Martonos között lévő, úgynevezett Majom-szigeten találtak otthont maguknak. Sarnyai Csaba megjelenésük óta nyomon követi életüket. A Majom-szigeten történt fairtás miatt az ott lévő 6 példány elhagyta addigi élőhelyét.

Magyarkanizsánál most is lehet találkozni a védett emlősökkel.

Sarnyai Csaba, természetjáró, Magyarkanizsa: „Két hódot, az egyiket 2018-ban ütötték el, ahogy keresték az új lakóhelyüket és menekültek, a másikat pedig 2018 végén, 2019 elején. Elmentek a hódok a szigetről, és amik maradtak, az a négy darab, az egyik itt van a Cserkésztelepnek által, tehát itt találta meg a helyét, a másikak lementek Törökkanizsa, Adorján felé, és ott elkezdtek szaporodni.”

Pannon RTV

Az elmúlt 2 évben szaporodott fel az állomány. Magyarkanizsa környékén már fiatalabb egyedekkel is találkozhatunk a kora reggeli órákban. Ágoston Attila törökkanizsai állatorvos ezzel kapcsolatban elmondta, az elmúlt 10 évben ők is nyomon követték a hódokat a határtól a zentai szakaszig, ahol a terület eltartó képességének megfelelően a becslések szerint összesen 20 darab élhet.

Ágoston Attila, állatorvos, Törökkanizsa: „Pillanatnyilag 10 párra tehető a hódállomány. Akinek van ideje, kedve a Tiszán csónakázni mindenfele találkozni fog hódrágásokkal. Nagy fákat is meg tudnak rágni, úgy értem ilyen 20-30 éves nyárfákat, fűzfákat kidöntögetnek, viszont nagyon gyakran vízbe lógó fűzbokrokat, gyalogakác bokrokat megrágnak, lehántják a kérgüket, ez a fő táplálékuk, kérgek rügyek, esetleg hajtások és fehérlenek ezek a hajtások a víz felett, onnan lehet tudni, hogy itt járt a környéken.”
 

Pannon RTV

A hód fokozottan védett állatnak számít Szerbiában. A hód rágcsálónak számít, fakéreggel, hajtásokkal táplálkozik, de jelentősebb károkat nem okoznak környékünkön.

hód
Tisza
Magyarkanizsa
Zenta
határ
Martonos
Majom-sziget
Sarnyai Csaba
Ágoston Attila

Most

14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 14:16

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.