Ugrás a tartalomra
Aranykezű tamarin-kölyök
MTI Fotó: Balázs Attila

Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban

2018-02-21
19:25
2018-02-21
19:37
Forrás
MTI, debreceninap.hu
Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban, a másfél éve együtt élő tenyészpárnak ez az első utóda. A karmosmajom-félékhez tartozó állatokat a természetben a kihalás veszélye fenyegeti.

A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből Nyíregyházára. A hírek szerint mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül cseperedik a jelenleg 1 hónapos kölyök.

A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húsz centiméter nagyságúak és csak fél kilogramm súlyúak. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű – születéskor körülbelül tíz dekagramm – , ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.

A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.

Aranykezű tamarin-kölyök az anyja hátán

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: a tamarinok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű, szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve (Saguinus midas) utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike a tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.

aranykezű
tamarin
nyíregyházi
állatpark

Most

18:54

Túszdráma Kijevben

Robbanószerrel fenyegetőzött egy férfi Kijev belvárosában egy kereskedelmi központban lévő bankintézetben, de rövid időn belül őrizetbe vették - tájékoztat az ukrán rendőrség.

Népszerű

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.