Ugrás a tartalomra
Pixabay/PDPics

Áttéteket okoz a palmitinsav - ezekben az élelmiszerekben található

2021.11.12
10:26
Forrás
Pannon RTV
Rákos áttéteket okozó élelmiszer-összetevőre hívták fel a figyelmet spanyol kutatók.

Az IRB Barcelona intézet munkatársai megállapították, hogy az élelmiszerekben gyakran előforduló palmitinsav áttétek létrehozására ösztönözni a rákot. A palmitinsav a növényi olajokban, állati zsírokban és a méhviaszban is előfordul, szabad formájában pedig a pálmaolajban is fellelhető. Fontos ugyanakkor, hogy az olívaolaj esetében nincs jelen. A spanyol kutatók egereken kísérleteztek, szájüregi és bőrrákot vizsgáltak, eredményeiket pedig a neves Nature magazin közölte. A csapat megállapította, hogy a palmitinsavval való egyszeri érintkezést követően a rákos sejtek hosszabb távon is erősen áttétképző állapotba kerülnek. Az anyag ugyanis tartósan átállít olyan génfunkciókat, amelyek lehetővé teszik, hogy a daganat saját ideghálózatot fejlesszen és könnyebben terjedjen. Az áttét egyébként az a folyamat, amikor a rákbetegség más szervekre is átterjed kiindulási helyéről. A becslések szerint a rák okozta halálozások kilencven százalékáért – évi kilencmillió halálesetért – az áttétek felelősek.

rákos megbetegedések megelőzése

Most

22:03, Frissítve: 22:08

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.
19:20, Frissítve: 20:54

Kellene a hó a földekre

Hiányzik a hó a földekről. Január elején rekordokat döntött a szokatlanul enyhe időjárás. Ennek csak a gazdák nem örülnek, hiszen a hideg hiányában egyre több az áttelelő kórokozó, melyek a tavasz kezdetével azonnal károsítani kezdenek.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.