Ugrás a tartalomra
Pixabay/javallma

Ausztria gleccserei soha nem látott mértékben rövidültek meg

2023.04.01
20:59
Forrás
24.hu
Az osztrák gleccserek tavaly mintegy 29 méterrel lettek rövidebbek, ez volt legnagyobb csökkenés a XIX. század vége óta – 2021-ben a jégfolyamok mindössze 11 méternyit zsugorodtak.

Az Osztrák Hegymászó Szövetség (ÖAV) szerint a rohamos olvadás oka a kevés friss hó, a hosszú és meleg olvadási időszak és a szaharai homok felgyülemlése – írja az MTI. Ausztria legnagyobb gleccsere, a Karintia tartományban található Pasterze 14,7 millió köbméter jeget veszített tavaly az alsó szakaszán.

Az ÖAV előrejelzése alapján az éghajlatváltozás 2075-re megfoszthatja a jégtől az Osztrák Alpokat. Ingrid Hayek, az ÖAV alelnöke szerint az olvadó jég nem csupán a tengervíz szintjének emelkedését, árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat, de a természetes hegyi vízkészletek hiánya egyes térségekben még aszályt is előidézhet.

Ausztria
gleccser

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű