Ugrás a tartalomra
Pixabay/lace0182/illusztráció

Az asztronauta, aki szendvicset csempészett az űrhajójára

2019-08-18
13:47
2019-08-18
13:54
Forrás
24.hu
A világűrben hatszor járt John Young pillanatok alatt morzsázta össze a XX. század egyik legdrágább járművét, kis híján óriási galibát okozva.

John Watts Young neve a legtöbbek számára talán egyáltalán nem ismerős, pedig a nyolcvanhét évesen, 2018-ben elhunyt űrhajós a NASA egyik legendája volt: a Gemini, az Apollo és a Space Shuttle-programban is részt vett űrhajós hat alkalommal járt a világűrben. Sétált a Holdon, vezette az első űrsiklós küldetést, sőt, négy évvel a Holdraszállás előtt történelmet írt, hiszen a Gemini-3 pilótájaként elsőként hajtott végre űrbeli manővereket, miközben elképesztő lazasággal elővett egy sózott marhahúsos szendvicset a szkafanderéből, kis híján óriási galibát okozva.

A tartalék legénység parancsnoka, Walter Schirra ugyanis úgy döntött, hogy Young élete első űrrepüléséről egy erőt adó szendvics sem hiányozhat, így az űrközpont felé tartva beugrott a Cocoa Beachen működő Wolfie’s Restaurant and Sandwich Shopba, hogy meglepje a barátját, aki azonnal be is tömte azt az űrruhájába, majd útnak indult a kilövőállás felé.

Az űrhajósok természetesen már ekkor is hosszasan vizsgált és ellenőrzött minőségű ételeket vihettek csak magukkal az űrbe, a kenyérszeletek azonban távolról sem fértek be a keretek közé. Épp ezért is okozott óriási meglepetést, mikor két órával az út kezdete után Young nemes egyszerűséggel előkapta a szendvicset, majd néhány jóízűt harapott bele, végül pedig megkínálta vele a küldetés parancsnokaként vele repülő Gus Grissomot is.

Az egész hat betöltő illat mellett a kenyérről mindeközben lassan egyre több morzsa vált le, ez pedig akár végzetes is lehetett volna, hiszen az elképesztő összegeket felemésztő berendezések, illetve a teljes űrhajó egyetlen szempillantás alatt hibásodhatott volna meg, ha a morzsák bármelyike is a rendszerek érzékeny pontjaira jut.

A Grissom és Young beszélgetését a földi irányítóközpontban hallgató NASA-munkatársakat, illetve az Űrkutatási Hivatal vezetőit mindeközben jó eséllyel persze a szívroham kerülgette, így a nem engedélyezett ételek fedélzetre való szállítását betiltották, számos kongresszusi képviselő pedig egyértelművé tette, hogy a két férfi magánakciójával egyszerűen figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy az Egyesült Államok súlyos dollármilliókat költött az űrben fogyasztható ételek kifejlesztésére.

űrhajó
űrhajós
szendvics

Most

12:30, Frissítve: 12:36

Szigorúbb ellenőrzés az osztrák határon

A Szerbiában megjelent afrikai sertéspestis miatt az osztrák vámhatóság szigorúbb ellenőrzést rendelt el, a kór terjedésének megfékezése céljából. A vámosok elsősorban a személygépkocsikat ellenőrzik.
11:58, Frissítve: 12:05

Trópusi vihar sújtja Texast

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.