Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels

Az erdőkre is hatással van a klímaváltozás

2020-09-10
16:57
Forrás
www.elobolygonk.hu
Először a fenyő, utána a bükk is eltűnik Magyarországról, egyre nagyobb lesz a sztyepp - jelenti az Élő Bolygónk nevű hírportál.

A fenyvesek mellett az őshonos fafajú erdőkre is hatással van a klímaváltozás. A párás, hűvös klímát kedvelő bükkösök mesterségesen létrehozott állományaiban is számottevő pusztulást figyeltek meg. Ez elmondható más magyar tájakról is: a 2000-es évek első felében több százezer bükkfát kellett kivágni Zala-megyében, miután a szintén szárazság miatt legyengült fákat két robbanásszerűen szaporodó rovarfaj támadta meg.

Magyarország legnagyobb összefüggő erdővel borított hegyvidéki táján gazdálkodik az Egererdő társaság, melynek erdészetvezetője beszélt arról, hogy a klímaváltozás hatására elkezdett átalakulni az erdő állománya, az utóbbi időkben negatív változásokat észleltek az erdőkben. A társaság erdészei az elmúlt két évtizedben azzal szembesültek, hogy az időjárási anomáliák - mint például az aszályok - mértéke és gyakorisága is növekedett. A jellemzően őshonos fafajokból álló állománynál először az örökzöld fenyveseknél okozott szembetűnő változást a klímaváltozás.

erdő
fenyő
klímaváltozás
hatás
Bükk
sztyepp

Most

20:43

Börtönbe vonulhatnak

Nyilvános összejövetelen elkövetett erőszakos magatartás miatt vonulhatnak fegyházba a vádlottak 3,5, illetve 4 évre.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.