Ugrás a tartalomra
Wikipedia

Az új-zélandi madaraknak 50 millió év kellene, hogy kiheverjék az emberiséget

2019-11-30
11:17
Forrás
www.nationalgeographic.rs
Az új-zélandi madaraknak 50 millió év kellene, hogy kiheverjék az emberiséget - írja a Current Biology.

Az emberek 700 évvel ezelőtt telepedtek le Új-Zélandon, a hosszú elszigeteltség miatt az állatok és a növények különleges biodiverzitása alakult ki ezen a területen. A legismertebbek a különleges madárfajok. Az emberek megérkezése óta Új-Zélandon több mint 70 madárfaj halt ki, és további 30 fajjal történhet meg rövid időn belül ugyanez. Habár túlélésük érdekében az utóbbi időben igyekeznek különféle intézkedéseket bevezetni, mégis nagy a baj. A kihalás veszélyezteti a kakapót is. Az éjszakai életmódot folytató röpképtelen állatot bagolypapagájnak is hívják, a világ egyik legritkább madara. Az 1990-es évekre mindössze 50 példány maradt belőlük. Idén augusztusban adták hírül, hogy mérföldkövéhez érkezett a kakapó szaporítási programja, a populációjuk hetven év után először érte el a 200 példányt. Új-Zéland nemzeti szimbóluma a kivi, amely szintén egy nem repülő madárfaj, ugyanúgy csak ezen a területen él.

Új-Zéland
kakapo
madár
kihalás

Most

18:58, Frissítve: 19:31

Kalmár Ferenc: Legyenek büszkék magyarságukra!

Szeressék, erősítsék és gyarapítsák családjaikat és hazánkat, Magyarországot és a Kárpát-medencét - üzeni a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából Kalmár Ferenc.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.