Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels

Az univerzum legrégebbi molekuláját mutatták ki az űrben

2019-04-18
12:20
Forrás
hirado.hu
Kimutatták az űrben az univerzum legrégebbi molekuláját, amely az ősrobbanás után jött létre. A hélium-hidrid ionokat évtizedek óta keresték a tudósok.

A felfedezés segíthet az univerzum korai fejlődési szakaszának jobb megértésében - közölték a kutatók. A hélium-hidrid ionok voltak az első molekulák, amelyek a mintegy 13,8 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett ősrobbanás után kialakultak. Ezeknek az ionoknak a létezését már 1925-ben kimutatták laborban, viszont az űrben még sokáig felfedezetlenek maradtak, mivel akkoriban még nem léteztek megfelelő detektorok. A molekulát egy a Földtől 3000 fényévnyire lévő planetáris ködben találták meg. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés nyomán a jövőben jobban tudják modellezni az univerzum kialakulásának korai szakaszában lezajlott kémiai reakciókat.

világűr

Most

18:59, Frissítve: 19:12

Télűző hangzavar Padén

Boszorkányok, cicák, Zorró és még Pókember is beállt a télűzők sorába vasárnap Padén. A helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében már hagyományosan farsangi felvonulással köszöntik a tavaszt.
16:11

Ismert hangok Zentán

Kevés budapesti színház büszkélkedhet annyi ismert szinkronhanggal, mint az Újszínház. A Hangemberek című darabjuk is erről a szakmáról szól.

Népszerű