Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Baranyai díszgatyás galambok a csantavéri kisállat-kiállításon

2020-01-11
13:37
2020-01-11
14:55
Forrás
Pannon RTV
A hétvégén tartják a díszgalamb- és kisállat-kiállítást Csantavéren.

A zsűri tegnap este pontozta a Vajdaság minden részéből és Magyarországról érkezett tenyésztők baromfijait, díszmadarait, nyulait és a galambjait. A látogatókat vasárnap délig várják, ezt követően adják át a díjakat.

Már péntek délután megkezdődtek a kiállítás előkészületei. A tenyésztők folyamatosan hozták a galambokat, díszbaromfikat, nyulakat és az egzotikus madarakat a vadászotthonba. A bírák a kisállatok osztályozására készültek. A gyerekek és a hölgyek számára a belépés ingyenes, a férfiak szimbolikus 100 dinárt fizetnek. Az idei csantavéri díszgalamb- és kisállat-kiállításra összesen 97 kiállító hozta el legszebb díszmadarait, illetve nyulait. A 11 tagú zsűrinek nehéz dolga volt, hogy eldöntse, melyek a legszebb példányok. Az ünnepélyes díjkiosztóra vasárnap délben lesz.

Kuruc József galambász és bíró kiemelte elmondta, a madarakat szigorú szerbiai és nemzetközi standardok alapján osztályozták: Nézzük a színt, a fejállást, a tollazatot, a lábakat, ezeket szoktuk bírálni.

A baromfikat osztályzó bírák is hasonló kritériumok szerint jártak el. Persze, immár hagyományosan, most is galambokból volt a legnagyobb a felhozatal, mondta Pintér Olivér, a csantavéri Galamb és Kisállattenyésztők Klubjának elnöke. Hozzátette: „Az idén 50 fajta galambunk van, 450 darab, 18 fajta baromfiból 80 darab, 4 fajta nyulunk van, 24 darab. És 5 darab papagájunk van kiállítva, ez még nagyon kezdetleges.

A szervezők célja, hogy a jövőben több egzotikus madarat is bemutassanak a csantavéri kiállításon, amely lassan kinövi a vadászotthont. Burány Ferenc nemcsak szervezőként, hanem kiállítóként is jelen van az eseményen, hiszen ő maga is lelkes galambász. Két különleges fajtát mutat be a zsűrinek és a közönségnek. Burány Ferenc kiemelte:Makói magas szálló keringők, tudtommal az nincs is az országban senkinek, én két évvel ezelőtt hoztam be direkt Makóról ezt a fajtát, szeretném itt meghonosítani, hogy elszaporítsuk ezt a fajtát, hogy beleszeressenek az itteni tenyésztők. A másik pedig szintén egy egyedi fajta, azok pedig a baranyai díszgatyás galambok, azok nagyobb testű galambok, szép küllemük van.

A szervezők szerint az öt és fél évtizedes hagyományú csantavéri galamb- és kisállat-kiállítás a falu egyik legnagyobb eseménye. Ilyenkor a tenyésztők között lehetőség van adásvételre és cserére is.

Csantavér
Galamb és Kisállattenyésztők Klubja
Baranyai díszgatyás galamb
díszgalamb
kisállat-kiállítás
Burány Ferenc
Pintér Olivér
Makói magas szálló keringő

Most

09:06

Thaci Hágában

Ma jelenik meg a hágai különleges ügyészség előtt Hashim Thaci koszovói elnök.
08:12

Meghalt Kelly Preston

57 éves korában elhunyt Kelly Preston amerikai színésznő, John Travolta felesége - közölte szóvivője a People magazinnal.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.