Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Baranyai díszgatyás galambok a csantavéri kisállat-kiállításon

2020.01.11
13:37
2020.01.11
14:55
Forrás
Pannon RTV
A hétvégén tartják a díszgalamb- és kisállat-kiállítást Csantavéren.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A zsűri tegnap este pontozta a Vajdaság minden részéből és Magyarországról érkezett tenyésztők baromfijait, díszmadarait, nyulait és a galambjait. A látogatókat vasárnap délig várják, ezt követően adják át a díjakat.

Már péntek délután megkezdődtek a kiállítás előkészületei. A tenyésztők folyamatosan hozták a galambokat, díszbaromfikat, nyulakat és az egzotikus madarakat a vadászotthonba. A bírák a kisállatok osztályozására készültek. A gyerekek és a hölgyek számára a belépés ingyenes, a férfiak szimbolikus 100 dinárt fizetnek. Az idei csantavéri díszgalamb- és kisállat-kiállításra összesen 97 kiállító hozta el legszebb díszmadarait, illetve nyulait. A 11 tagú zsűrinek nehéz dolga volt, hogy eldöntse, melyek a legszebb példányok. Az ünnepélyes díjkiosztóra vasárnap délben lesz.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kuruc József galambász és bíró kiemelte elmondta, a madarakat szigorú szerbiai és nemzetközi standardok alapján osztályozták: Nézzük a színt, a fejállást, a tollazatot, a lábakat, ezeket szoktuk bírálni.

A baromfikat osztályzó bírák is hasonló kritériumok szerint jártak el. Persze, immár hagyományosan, most is galambokból volt a legnagyobb a felhozatal, mondta Pintér Olivér, a csantavéri Galamb és Kisállattenyésztők Klubjának elnöke. Hozzátette: „Az idén 50 fajta galambunk van, 450 darab, 18 fajta baromfiból 80 darab, 4 fajta nyulunk van, 24 darab. És 5 darab papagájunk van kiállítva, ez még nagyon kezdetleges.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szervezők célja, hogy a jövőben több egzotikus madarat is bemutassanak a csantavéri kiállításon, amely lassan kinövi a vadászotthont. Burány Ferenc nemcsak szervezőként, hanem kiállítóként is jelen van az eseményen, hiszen ő maga is lelkes galambász. Két különleges fajtát mutat be a zsűrinek és a közönségnek. Burány Ferenc kiemelte:Makói magas szálló keringők, tudtommal az nincs is az országban senkinek, én két évvel ezelőtt hoztam be direkt Makóról ezt a fajtát, szeretném itt meghonosítani, hogy elszaporítsuk ezt a fajtát, hogy beleszeressenek az itteni tenyésztők. A másik pedig szintén egy egyedi fajta, azok pedig a baranyai díszgatyás galambok, azok nagyobb testű galambok, szép küllemük van.

A szervezők szerint az öt és fél évtizedes hagyományú csantavéri galamb- és kisállat-kiállítás a falu egyik legnagyobb eseménye. Ilyenkor a tenyésztők között lehetőség van adásvételre és cserére is.

Csantavér
Galamb és Kisállattenyésztők Klubja
Baranyai díszgatyás galamb
díszgalamb
kisállat-kiállítás
Burány Ferenc
Pintér Olivér
Makói magas szálló keringő

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.