Ugrás a tartalomra
Pixabay/Gedesby1989

A BCG-oltás befolyásolhatja a koronavírus okozta tüneteket egy új holland kutatás szerint

2020-08-07
17:08
Forrás
MTI
Többféle fertőző betegség, így az új koronavírus okozta COVID-19 ellen is hatásos lehet a BCG-oltás - a kutatók szerint.

A BCG vakcinát eredetileg a tuberkolózis ellen fejlesztették ki, hosszan tartó, általános immunstimuláló hatása is van. A kutatók szerint többféle fertőző betegség, így az új koronavírus okozta COVID-19 ellen is hatásos lehet.
Az elmélet felvetése óta már számos vizsgálat indult a témával kapcsolatban.

A mostani, 300BCG elnevezésű holland projektben egészséges önkénteseket vizsgáltak, akik az elmúlt öt évben, még a koronavírus-járvány előtt kaptak BCG-oltást. A kontrollcsoport nem volt beoltva. A két csoport összevetéséből az derült ki, hogy a koronavírus-járvány hollandiai első hulláma idején a beoltottaknak nem volt több tünetük, nem voltak gyakrabban és súlyosabban betegek, mint az oltatlanok. 2020 márciusa és májusa között kevesebb volt a beteg és az extrém kimerültségről beszámoló a BCG-vakcinával immunizáltak csoportjában, mint a kontrollcsoportban. Az adatokat óvatosan, de pozitívnak értékelték a tudósok.

Az Egészségügyi Világszervezet korábbi álláspontja szerint egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arról, hogy a BCG-oltás enyhítené a koronavírusos megbetegedés tüneteit. A kérdést magyar kutatók is vizsgálják.

A BCG-vakcinát 1921 óta használják a világban, a tuberkolózis visszaszorulásával azonban számos fejlett országban már nem kötelező felvétele. Szerbiában az oltás még mindig kötelező.

BCG-oltás
koronavírus
tünetek
immunstimuláló
kutatás

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.