Ugrás a tartalomra
Tanjug/Kirsty O'Connor/PA via AP

Birkák legelnek egy londoni parkban

2019-08-29
12:32
2019-08-29
12:44
Forrás
HVG/MTI
A terület környezetbarát fenntartására 60 év után ismét birkákat vittek a közkedvelt Hampstead Heath parkba. Öt birka legel egyheti próbaidőszakban, és ha beválnak, meghosszabbítják alkalmazásukat.

A fűnyírást kiváltó legeltetés hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, kedvező élőhelyet biztosít az ott élő vadállatoknak, köztük a hüllőknek és a kistestű emlősöknek, valamint a vadvirágoknak.

A London északi részén 320 hektáron elterülő Hampstead Heath a brit főváros egyik legnépszerűbb parkja, évente mintegy 9 millióan keresik fel. A birkák a római kori emlékmű környékét tartják rendben, ezt tartják a népnyelvben Boudica kelta királynő síremlékének.

Fotó: Tanjug/Kirsty O'Connor/PA via AP

John Beyer, a Heath & Hampstead Társaság alelnöke elmondta, hogy a tervet John Constable 19. századi angol festő képei ihlették, aki legelésző birkákat festett a Hampstead Heathről készített alkotásaira.

Régóta tervezi a társaság a legelés visszaállítását. Mint Karina Dostalova, a londoni önkormányzat illetékese felidézte, hosszú története van a területen legeltetésnek, a gazdák nyájukat ide terelték az előtt, hogy a Cityben lévő piacra vitték eladásra.

Az 1920-as és 30-as években gyakran lehetett látni legelésző birkákat London parkjaiban, így csökkentették a fűnyírás költségeit, és ez a környezetbarát megoldás lehetséges, hogy ismét divatba jön. 2018-ban a Green Parkban legeltettek birkákat a fenntartási munkák keretében.

London
birka
legel
Park

Most

17:29, Frissítve: 17:39

Decemberben birkózó világbajnokság lesz Belgrádban

Ezt a birkózók és a szövetség tagjai is hatalmas sikerként élik meg. A zentai Nemes testvérpár, Viktor és Máté is nagyon motivált, hiszen hazai közönség előtt lesz esélyük bővíteni az éremkollekciót.

Népszerű