Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

A cápák már érzik, hogy melegszik a víz

2021.02.15
15:00
Forrás
www.elobolygonk.hu
Attól a helytől, ahol eredetileg nevelkedtek, 600 kilométerrel északabbra figyelték meg kutatók a nagy fehér cápák néhány fiatal példányát. Ezt egyértelműen a klímaváltozás számlájára írják, és egy nagyobb probléma jelzését látják benne.

A nagy fehér cápa a 15-22 fokos vízben érzi a legjobban magát, azonban a felnőtt példányok képesek alkalmazkodni ettől eltérő körülményekhez is. Csakhogy a fiatalabb egyedek a melegebb vízben nem tudják megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletüket, ezért különösen árulkodó felbukkanásuk az északi vizekben – írja a The Guardian.

A kutatók szerint nem csak a cápák élőhelye rendeződik át, az egész óceán állatvilágára hatással vannak a változások. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mindez milyen következményekkel járhat hosszú távon, de a cápák esetében az valószínűsíthető, hogy az eddig cápamentes területek állatvilága egy új ragadozó megjelenésével kell, hogy megküzdjön. Az is elképzelhető, hogy a melegebb vízben agresszívebben viselkedő cápák az emberekre is nagyobb veszélyt jelentenek majd.

A Rutgers Egyetem kutatója, Malin Pinsky szerint a tengeri élővilág klímaváltozás okozta változása számos fajnál megfigyelhető, nem csak a cápákat érinti. Mégis a cápák miatt került az érdeklődés középpontjába a probléma, mert rájuk jobban figyelnek az emberek.

cápa
klíma

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.