Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

A cápák már érzik, hogy melegszik a víz

2021.02.15
15:00
Forrás
www.elobolygonk.hu
Attól a helytől, ahol eredetileg nevelkedtek, 600 kilométerrel északabbra figyelték meg kutatók a nagy fehér cápák néhány fiatal példányát. Ezt egyértelműen a klímaváltozás számlájára írják, és egy nagyobb probléma jelzését látják benne.

A nagy fehér cápa a 15-22 fokos vízben érzi a legjobban magát, azonban a felnőtt példányok képesek alkalmazkodni ettől eltérő körülményekhez is. Csakhogy a fiatalabb egyedek a melegebb vízben nem tudják megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletüket, ezért különösen árulkodó felbukkanásuk az északi vizekben – írja a The Guardian.

A kutatók szerint nem csak a cápák élőhelye rendeződik át, az egész óceán állatvilágára hatással vannak a változások. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mindez milyen következményekkel járhat hosszú távon, de a cápák esetében az valószínűsíthető, hogy az eddig cápamentes területek állatvilága egy új ragadozó megjelenésével kell, hogy megküzdjön. Az is elképzelhető, hogy a melegebb vízben agresszívebben viselkedő cápák az emberekre is nagyobb veszélyt jelentenek majd.

A Rutgers Egyetem kutatója, Malin Pinsky szerint a tengeri élővilág klímaváltozás okozta változása számos fajnál megfigyelhető, nem csak a cápákat érinti. Mégis a cápák miatt került az érdeklődés középpontjába a probléma, mert rájuk jobban figyelnek az emberek.

cápa
klíma

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.