Ugrás a tartalomra
Magyar Haltani Társaság

A cifrarák télen is aktív

2023.01.13
12:58
2023.01.13
13:05
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A cifrarák télen is aktív Magyarországon a kutatások szerint. Emiatt is gyorsan terjedhet az idegenhonos faj. Az észak-amerikai eredetű cifrarák első egyedeit az 1950-es években tógazdasági célból importálták Magyarországra.

Természetes élőhelyről 1985-ben fogták először a Duna egyik mellékágában. Kiváló alkalmazkodóképessége és az utóbbi évtizedekben tapasztalt gyors terjedése következtében a cifrarák a leggyakoribb idegenhonos tízlábú rákfajává vált, olvasható a Magyar Haltani Társaság legfrissebb Facebook-posztjában. Mint írják, sikeres terjedése mögött több szakértő feltételezte, hogy a cifrarák aktvitása az őshonos és egyes idegenhonos fajokkal ellentétben a vizeink lehűlésével sem szűnik meg. A faj egész éves aktivitása a termálvízzel terhelt élőhelyeken ismert és a paksi atomerőmű hűtővizét befogadó vízterekben, de téli aktivitását természetes, illetve természetközeli élőhelyen eddig nem dokumentálták. A társaság hidrobiológiai vizsgálatai során a cifrarák aktivitását 2018-2022 között, november vége és március eleje között több helyszínen is regisztrálták. A társaság közölte, a Magyarország vizeiben megjelenő, esetenként jelentős egyedszámot elérő cifrarákállományok a természetvédelmi kockázatok mellett jelentős hatással lehetnek vizeinek teljes táplálékhálózatára és tápanyagforgalmára, így azok ökológiai állapotára.

cifrarák
tél
Magyarország

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.