Ugrás a tartalomra
Pixabay/12019

Csillagok születését indítja be egy fekete lyuk

2022.01.21
15:39
Forrás
qubit.hu
Először sikerült csillagászoknak megfigyelniük, ahogy egy hatalmas fekete lyuk csillagformálódáshoz vezet egy törpegalaxisban.

Az érdekes jelenséget a tőlünk 34 millió fényévre található Henize 2-10 galaxisban figyelték még, ami még elég közel van ahhoz, hogy részletesen vizsgálni lehessen. A kutatásból kiderült, a törpegalaxis középpontjában található szupermasszív fekete lyuk által kifújt anyag olyan hatással van a csillagközi gázfelhőkre, hogy az fokozhatja a csillagkeletkezés ütemét. Ez azért érdekes, mert más típusú galaxisokban a fekete lyukak kifújása nem gerjesztik, hanem éppen hogy kioltják a csillagkeletkezést. 

csillagász
fekete lyuk
törpegalaxis
csillagformálódás

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.