Ugrás a tartalomra
Pixabay/12019

Csillagok születését indítja be egy fekete lyuk

2022.01.21
15:39
Forrás
qubit.hu
Először sikerült csillagászoknak megfigyelniük, ahogy egy hatalmas fekete lyuk csillagformálódáshoz vezet egy törpegalaxisban.

Az érdekes jelenséget a tőlünk 34 millió fényévre található Henize 2-10 galaxisban figyelték még, ami még elég közel van ahhoz, hogy részletesen vizsgálni lehessen. A kutatásból kiderült, a törpegalaxis középpontjában található szupermasszív fekete lyuk által kifújt anyag olyan hatással van a csillagközi gázfelhőkre, hogy az fokozhatja a csillagkeletkezés ütemét. Ez azért érdekes, mert más típusú galaxisokban a fekete lyukak kifújása nem gerjesztik, hanem éppen hogy kioltják a csillagkeletkezést. 

csillagász
fekete lyuk
törpegalaxis
csillagformálódás

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.