Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Drágább lesz a Big Ben felújítása a tervezettnél

2020-02-14
02:13
2020-02-14
02:24
Forrás
hirado.hu/MTI
Több millió fonttal is nőhet a londoni parlament ikonikus óratornya, a Big Ben helyreállításának költsége.

A Big Ben felújítása közben egy második világháborús bombát fedeztek fel, továbbá kiderült, hogy azbesztmentesítésére is szükség lesz – közölte csütörtökön a brit parlament.

Az órának otthont adó Erzsébet-torony renoválása 2017-ben kezdődött, és a jelenlegi számítások szerint csaknem 80 millió fontba kerül majd. A 177 éves építmény tüzetesebb vizsgálatakor derült ki, hogy károsodása miatt az eredetihez képest 18,6 millió fonttal többet kell rá költeni.

A torony felújítása azonban továbbra is a tervek szerint zajlik, és várhatóan a kitűzött időben, 2021 végére elkészül.

A parlament alsóházi bizottságának igazgatója, Ian Ailles ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Erzsébet-torony helyreállítása bonyolultabb, mint korábban gondolták volna. A parlament építésze, Augustus Pugin tervei szerint neogótikus stílusban 1856-ban elkészült torony fölött alaposan eljárt az idő, aminek következtében például függőleges fala 46 centiméterrel megdőlt.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

A munkálatok során restaurálják az óra lapját, az óraszerkezetet, a torony falát és a tetőszerkezetet is, és az óratorony visszakapja 19. századi színét. A lépcsők mellé liftet is beszerelnek, az órát megvilágító lámpákat pedig energiatakarékos LED-égőkre cserélik.

A felújítási munkák kezdete óta lényegében alig hallható a Big Ben harangja. A 13,7 tonnás harangot csak nagyon fontos események idején, például az újév köszöntésekor szólaltatják meg. Bár Brexit-párti képviselők szerették volna, ha az unióból való kilépés alkalmából harangozott volna, ezt a magas költéségek miatt végül nem engedélyezte a parlament.

A hagyomány szerint a londoniak 1859-ben az először megszólaló harangot, majd az órát, végül a tornyot is Benjamin Hall közmunkaügyi kormánybiztosról nevezték el Big Bennek. A tornyot II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója, azaz 2012 óta nevezik hivatalosan Erzsébet-toronynak.

Big Ben
London
font
felújítás

Most

09:51, Frissítve: 09:58

Bemutatkozott a The Spark zenekar Palicson

Palicson a Magyar Művelődési Központban mutatkozott be a huszonévesekből álló The Spark zenekar. Az együttes egy órás műsorral készült, a járványhelyzet miatt azonban alig volt látogató.
08:48

Két igazi nyári nap áll előttünk

A legmagasabb nappali hőmérséklet ma elérheti a 33 fokot is. Szombaton még nagyobb kánikulára van kilátás gyenge és mérsékelt széllel. Ekkor 32-34 fok között lesznek a hőmérsékleti maximumok.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.