Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hans

Egy másodperc alatt kész a Rubik-kocka!

2019-07-17
10:37
2019-07-17
10:58
Forrás
MTI
Ezt (is) képes „megtanulni” a mesterséges intelligencia...

Alig több mint egy másodperc alatt forgatja ki a Rubik-kockát a mesterséges intelligencia. A DeepCubeA nevű algoritmus oldotta meg ilyen sebesen az 1974-ben Rubik Ernő által megalkotott háromdimenziós logikai játékot - adta hírül a BBC News. A Kaliforniai Egyetem kutatói által létrehozott mesterséges intelligencia az első rendszer, amely saját maga tanulta meg, miként kell megoldani a feladatot - állította Pierre Baldi professzor, a kutatócsoport vezetője.

A Nature Machine Intelligence című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az algoritmus a logikai játék 10 milliárd különböző kombinációját kapta azzal a feladattal, hogy 30 lépésből oldja meg valamennyit. Az emberek leggyorsabban 50 lépés által oldják meg a Rubik-kockát. A mesterséges intelligencia általában 28 lépéssel megoldotta. A kutatók hangsúlyozták, hogy az algoritmus stratégiája teljesen más volt, mint ahogyan az emberek megoldják a logikai játékot. „Úgy vélem, hogy a mesterséges intelligencia gondolkodásának természete teljesen eltér az emberétől” - mondta Baldi professzor.

A kaliforniai kutatók által megalkotott mesterséges intelligencia nem az első és nem a leggyorsabb nem ember, amely képes megoldani a logikai játékot. 2018-ban kutatók már építettek egy robotot, amely 0,38 másodperc alatt oldotta meg a feladatot. A Massachusetts Institute of Technology (MTI) kutatói is létrehoztak egy min2phase nevű algoritmust, amely háromszor gyorsabban forgatta ki a Rubik-kockát. A korábban bemutatott rendszereket azonban csupán arra programozták, hogy megoldják a Rubik-kockát: nem alkalmazták az emberi agy működésének leképezését, sem pedig számítógépes tanulási technikákat.

Rubik kockát forgatja kezében

Megalkotni egy olyan rendszert, amely magát tanítja meg a feladat elvégzésére az első lépés egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása felé, amely a játékok megoldásán túl valódi problémák megoldására is képes - olvasható a BBC honlapján. „A Rubik-kocka megoldása magában foglalja a szimbolikus, a matematikai és az elvont gondolkodás képességét. Egy mély tanulási technikákra épülő rendszerrel, amely képes ilyen logikai játékot megoldani, közelebb kerülünk egy olyan rendszerhez, amely képes gondolkodni, következtetni, tervezni és döntést hozni” - magyarázta Baldi professzor.

Rubik-kocka
Kalifornia
kutatás
mesterséges intelligencia
programozás
algoritmus
számítógép
robot

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.