Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels/Illusztráció

Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek

2021.01.18
18:56
Forrás
www.elobolygonk.hu
Bár a poliklórozott bifelineket már évtizedekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a jelek szerint a tengeri emlősökben, elsősorban a delfinek szervezetében felgyűlt anyag komoly egészségkárosító hatással bírhat – állapította meg egy kutatócsoport.

A londoni Zoológiai Társaság zoológiai intézetének munkatársai által készített tanulmány szerint a PCB-nek kitett hím delfinek heréi összezsugorodtak, ami a spermiumszám csökkenésére és ezzel párhuzamosan a termékenység visszaesésére utal – írja a BBC alapján a Qubit. A PCB-k ipari felhasználása igen széles körű volt az elmúlt évszázadban: használták őket műanyagok, festékek és elektromos készülékek gyártásához. Az 1970-es években aggályok merültek fel a mérgezőségével kapcsolatban, így az egész világon betiltották a használatát. A vegyi anyagok lebomlása azonban igen sokáig tart, és jó ideig megmaradhatnak a környezetben, különösen a hulladéklerakókban, ahonnan bekerülhetnek a talajvízbe, onnan pedig a tengerekbe. A PCB-k számos delfin- és cetfajra veszélyesek, különösen a fejlődésük korai szakaszában. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a La Manche csatornán élő delfinek állandóan érintkezésbe lépnek a PCB-vel, amit a delfinanyák továbbadnak a borjaiknak is. A szakértők szerint a PCB-nek való kitettség komoly egészségügyi szövődményeket okozhat az állatok reprodukciós és immunrendszerében, valamint az agyukat is károsíthatja.

delfin
vegyszer

Most

07:03

Feszült, de békés volt az éjszaka Koszovóban

A koszovói különleges egység tagjait tegnap Koszovó északi részére vezényelték. A szerb lakosság több helyen tüntetett a rendőri intézkedés ellen. A ROSU tagjai könnygázt vetettek be a tüntetők feloszlatására.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.