Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels/Illusztráció

Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek

2021-01-18
18:56
Forrás
www.elobolygonk.hu
Bár a poliklórozott bifelineket már évtizedekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a jelek szerint a tengeri emlősökben, elsősorban a delfinek szervezetében felgyűlt anyag komoly egészségkárosító hatással bírhat – állapította meg egy kutatócsoport.

A londoni Zoológiai Társaság zoológiai intézetének munkatársai által készített tanulmány szerint a PCB-nek kitett hím delfinek heréi összezsugorodtak, ami a spermiumszám csökkenésére és ezzel párhuzamosan a termékenység visszaesésére utal – írja a BBC alapján a Qubit. A PCB-k ipari felhasználása igen széles körű volt az elmúlt évszázadban: használták őket műanyagok, festékek és elektromos készülékek gyártásához. Az 1970-es években aggályok merültek fel a mérgezőségével kapcsolatban, így az egész világon betiltották a használatát. A vegyi anyagok lebomlása azonban igen sokáig tart, és jó ideig megmaradhatnak a környezetben, különösen a hulladéklerakókban, ahonnan bekerülhetnek a talajvízbe, onnan pedig a tengerekbe. A PCB-k számos delfin- és cetfajra veszélyesek, különösen a fejlődésük korai szakaszában. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a La Manche csatornán élő delfinek állandóan érintkezésbe lépnek a PCB-vel, amit a delfinanyák továbbadnak a borjaiknak is. A szakértők szerint a PCB-nek való kitettség komoly egészségügyi szövődményeket okozhat az állatok reprodukciós és immunrendszerében, valamint az agyukat is károsíthatja.

delfin
vegyszer

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.