Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dan Durda via AP

Elképesztő méretű holdat találtak

2018.10.04
22:05
Forrás
24.hu
Ez az első hold, amit a Naprendszeren kívül sikerült megfigyelni, mérete a Neptunuszhoz vagy az Uránuszhoz mérhető.

A Columbia Egyetem csillagászai a Science Advances folyóiratban mutatták be tanulmányukat az első exohold jelöltről, a Földtől nyolcezer fényévnyi távolságban lévő Kepler 1625b óriás gázbolygó körül keringő holdról. Maga a bolygó a Naphoz hasonló méretű, de az idősebb Kepler-1625 csillag körül kering. Mivel mind a Kepler-1625b, mind holdja gázóriások, nincsenek meg a feltételek élet létezéséhez.

Ez az első eset, hogy Naprendszerünkön kívüli holdat észleltünk. Ha a Hubble megfigyelései megerősítik észlelésünket, akkor a felfedezés létfontosságú kulcsokat biztosít bolygórendszerek fejlődésének megértéshez, és a szakembereket a holdak formálódásának elméleti újragondolására késztetheti – idézi az MTI David Kippinget, a Columbia Egyetem adjunktusát, aki Alex Teacheyvel együtt bukkant az égitestre.

A becslések szerint az exohold az általa kísért bolygó tömegének csupán 1,5 százaléka, nagyjából akkora, mint a Naprendszer legkisebb gázbolygója, a Neptunusz: átmérője 49 ezer négyzetkilométer lehet. Nagyjából hárommillió kilométerre kering bolygója körül, ami akkora, mint a Föld és a Nap közötti távolság.
Az óriás gázbolygó többszöröse a legnagyobb bolygóként számon tartott Jupiter tömegének, ez az arány hasonló a Föld és a Hold tömegarányához.

Kipping és Teachey a naprendszeren kívüli holdat csillagászok által használt tranzit módszerrel fedezte fel, amelyek már mintegy négyezer bolygóra bukkantak a naprendszer kívül. A Kepler-1625 csillag fényességét mérve vették észre az átmeneti elhalványodást, amely akkor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó, majd az exohold elhaladt a csillag előtt.

Ha megerősítjük létezését, az teljesen átrendezi annak megértését, miként keletkezhetnek a holdak és hogy miből állhatnak – közölte Thomas Zurbuchen, a NASA misszióvezetője.

A kutatók úgy vélik, hogy már a jövő év elején meglesznek a pontosabb bizonyítékaik az exohold létezésére.

Columbia Egyetem
csillagászat

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű