Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Rodrigo Jana, File

Először mértek 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet az Antarktiszon

2020-02-13
20:59
2020-02-13
21:10
Forrás
hirado.hu/MTI
Az időjárási feljegyzések kezdete óta az Antarktiszon, a Seymour-szigeten először jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók hihetetlennek és abnormálisnak nevezték.

Brazil kutatók február 9-én mérték a csúcshőmérsékletet. Ez egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben jegyeztek a Signy-szigeten - adta hírül a The Guardian honlapja. A brit napilap emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Argentina által működtetett Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt a térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta. Egy másik argentin kutatóállomáson, a Marambión 1971 óta a legmagasabb februári hőmérsékletet észlelték, 14,1 fokkal.

A brazil kutatók, akik három naponként gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő államoásokról, "hihetetlennek és abnormálisnak" nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet. "Látjuk a melegedés trendjét sok ellenőrző állomásunkon, de ilyet még soha nem tapasztaltunk" - mondta Carlos Schaefer. A brazil kutató elmondta, hogy a Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton, amelynek a Seymour is tagja, az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket jegyeztek fel. A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet. A kutatók szerint ez valószínűleg az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Nino-jelenség hatására történt.

Antarktisz
hőmérséklet

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.