Ugrás a tartalomra
pixabay/skeeze

Ezért nem szabad őzgidát simogatni!

2019-04-26
14:44
2019-04-26
14:50
Forrás
Sokszínű Vidék
Májusban kezdődik az őzek ellése, ha gidát találunk, ne érintsük meg, ne simogassuk.

Tavasszal egyre több természetjáró akadhat elárvultnak hitt őzgidákra. Sajnos sokan úgy próbálnak segíteni rajtuk, hogy hazaviszik a kicsinyeket, ezt ne tegyék, az esetek zömében ugyanis a jó szándék sajnos a gidák elpusztulásához vezet. Az őz amikor elmegy táplálkozni magára hagyja a gidáit, így ők mozdulatlanul lapulnak a fűben. Eközben a gidákat az édesanyjuk figyeli, miközben az emberek nem veszik észre, sőt addig nem is tér vissza kicsinyeihez, míg emberek vannak a közelben, vagy akár a távolban. Éppen ezért tűnhet úgy, hogy ezek a kicsik árvák, és emiatt vonhatják le azt a téves következtetést, miszerint meg kell őket menteni.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki magányosnak tűnő gidákat talál anélkül, hogy megérintenénk őket távozzon jó messzire. A gidákat azért nem szabad megérinteni, mivel a visszatérő anya az idegen szag miatt eltaszítaná őket, és evvel halálra ítélné a kicsinyét.

őz
gida
ellés

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű