Ugrás a tartalomra
pixabay/skeeze

Ezért nem szabad őzgidát simogatni!

2019-04-26
14:44
2019-04-26
14:50
Forrás
Sokszínű Vidék
Májusban kezdődik az őzek ellése, ha gidát találunk, ne érintsük meg, ne simogassuk.

Tavasszal egyre több természetjáró akadhat elárvultnak hitt őzgidákra. Sajnos sokan úgy próbálnak segíteni rajtuk, hogy hazaviszik a kicsinyeket, ezt ne tegyék, az esetek zömében ugyanis a jó szándék sajnos a gidák elpusztulásához vezet. Az őz amikor elmegy táplálkozni magára hagyja a gidáit, így ők mozdulatlanul lapulnak a fűben. Eközben a gidákat az édesanyjuk figyeli, miközben az emberek nem veszik észre, sőt addig nem is tér vissza kicsinyeihez, míg emberek vannak a közelben, vagy akár a távolban. Éppen ezért tűnhet úgy, hogy ezek a kicsik árvák, és emiatt vonhatják le azt a téves következtetést, miszerint meg kell őket menteni.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki magányosnak tűnő gidákat talál anélkül, hogy megérintenénk őket távozzon jó messzire. A gidákat azért nem szabad megérinteni, mivel a visszatérő anya az idegen szag miatt eltaszítaná őket, és evvel halálra ítélné a kicsinyét.

őz
gida
ellés

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.