Ugrás a tartalomra
Pixabay/KlausHausmann

Fájt a füle, kihalt

2019-09-19
21:15
2019-09-19
21:20
Forrás
hvg.hu
Állandó fülgyulladás okozhatta a neandervölgyi ember kihalását, vélik amerikai kutatók.

Az antropológusokat régóta foglalkoztatja a kérdés: milyen titokzatos járvány vagy betegség okozta a neandervölgyiek eltűnését 35 ezer évvel ezelőtt. A brooklyni Suny Downstate Egyetem tudósai most előálltak a saját magyarázatukkal.

Azt állítják, sikerült rekonstruálniuk a neandervölgyiek fülkürtjét, és megállapították, hogy az nagyon hasonlít a mai gyerekek fülkürtjére. Ez azt jelenti, hogy lapos a szöge, ezáltal hajlamos visszatartani a középfülgyulladását okozó baktériumot. Ezért is gyakori a mai gyerekeknél az állandóan visszatérő középfülgyulladás. Csakhogy ma már antibiotikummal viszonylag könnyen kezelhető ez a betegség, régen azonban akár kihaláshoz is vezethetett.

A fülkürt egyébként a ma élő embernél öt éves kor körül hegyesebb szögűvé válik, ami lehetővé teszi a fül számára az ürítést, és ezzel megszűnik a kisgyermekkori középfülgyulladás kiújulása. A neandervölgyiek fülkürtjei azonban az életkorral nem változtak, ami azt jelenti, hogy ezek a gyulladások egész életükben kínozták őket. A gyulladás pedig könnyen átterjedhetett más szervükre is, például a tüdőre, ami könnyen végzetes lehetett.

ősember
neandervölgyi ember
kihalás

Most

12:23

Falutakarítási akció Horgoson

Mintegy 25 önkéntes gyűlt össze ma a Művelődési Ház mellett Horgoson. Füvet vágtak, gereblyéztek és szemetet szedtek. A céljuk az volt, hogy a falu egyik legforgalmasabb része megszépüljön.

Népszerű