Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fél évet vesz el az életünkből a rossz levegő

2019-02-18
12:38
2019-02-18
12:46
Forrás
Pannon RTV
Hétmillió ember hal meg minden évben a világon a szennyezett levegőtől - derül ki egy amerikai tanulmányból.

A szmog miatt ma már többen veszítik életüket, mint háborúk vagy dohányzás következtében. A légszennyezés világszerte átlagosan 1.8 évet vesz el az emberektől, Magyarországon pedig 0.9-et. Szerbiában egész jó a helyzet: fél évvel élünk kevesebbet a várhatónál a szennyezett levegő miatt. A légszennyezettség elsősorban tüdő- és szívbetegségeket okoz, de rák kialakulásához is vezethet.

A levegő rossz minőségéért leginkább a szálló por a hibás, az apró szemcsék főként a szén alapú üzemanyagok égetésével keletkeznek. Elsősorban az autók kipufogógáza és a nagyüzemek gyárkéményei ontják magukból. A részecskék mélyen a tüdőbe hatolnak, de a véráramban és az agyunkban is ott vannak. Légzési nehézségeket, szívbetegséget, rákot okozhatnak, de sok tudós szerint a demenciáért is felelősek.

A WHO szerint a környezeti hatások közül a levegő szennyezettsége rövidíti meg leginkább az életünket. Második a sorban a dohányzás, mely miatt 1.6 évvel él kevesebbet az átlagember.

A rossz levegő a világ egyes részeit komolyan fenyegeti: Mongólia fővárosában oxigénkoktélt isznak az emberek, Indiában pedig 11 évvel rövidül meg az életkor a szmog miatt - áll a tanulmányban. Számításaik szerint ha mindenkit, aki ma a Földön él, belevennénk a számításba, összesen mintegy 13 milliárd évet veszítenénk.

Az Air Quality Life Index, vagyis az országonkénti légszennyezettségi kimutatás megtekinthető a címen.

szmog

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.