Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fél évet vesz el az életünkből a rossz levegő

2019-02-18
12:38
2019-02-18
12:46
Forrás
Pannon RTV
Hétmillió ember hal meg minden évben a világon a szennyezett levegőtől - derül ki egy amerikai tanulmányból.

A szmog miatt ma már többen veszítik életüket, mint háborúk vagy dohányzás következtében. A légszennyezés világszerte átlagosan 1.8 évet vesz el az emberektől, Magyarországon pedig 0.9-et. Szerbiában egész jó a helyzet: fél évvel élünk kevesebbet a várhatónál a szennyezett levegő miatt. A légszennyezettség elsősorban tüdő- és szívbetegségeket okoz, de rák kialakulásához is vezethet.

A levegő rossz minőségéért leginkább a szálló por a hibás, az apró szemcsék főként a szén alapú üzemanyagok égetésével keletkeznek. Elsősorban az autók kipufogógáza és a nagyüzemek gyárkéményei ontják magukból. A részecskék mélyen a tüdőbe hatolnak, de a véráramban és az agyunkban is ott vannak. Légzési nehézségeket, szívbetegséget, rákot okozhatnak, de sok tudós szerint a demenciáért is felelősek.

A WHO szerint a környezeti hatások közül a levegő szennyezettsége rövidíti meg leginkább az életünket. Második a sorban a dohányzás, mely miatt 1.6 évvel él kevesebbet az átlagember.

A rossz levegő a világ egyes részeit komolyan fenyegeti: Mongólia fővárosában oxigénkoktélt isznak az emberek, Indiában pedig 11 évvel rövidül meg az életkor a szmog miatt - áll a tanulmányban. Számításaik szerint ha mindenkit, aki ma a Földön él, belevennénk a számításba, összesen mintegy 13 milliárd évet veszítenénk.

Az Air Quality Life Index, vagyis az országonkénti légszennyezettségi kimutatás megtekinthető a címen.

szmog

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű