Ugrás a tartalomra
Tanjug/Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories via AP

Felvétel készült egy fekete lyukról

2019-04-10
19:58
Forrás
index.hu
Felvétel készült egy fekete lyukról - azt mondják, ez lehet az év legfontosabb csillagászati felfedezése.

Öt párhuzamosan tartott sajtótájékoztatón jelentették be világszerte, hogy az Eseményhorizont Teleszkópnak (EHT) sikerült elkészítenie az első közvetlen felvételt egy fekete lyukról. Ezzel végérvényesen bebizonyosodott, hogy ezek a rejtélyes égitestek nemcsak a kozmológiai egyenletekben, de a valóságban is léteznek. Emellett újból bebizonyosodott, hogy Einsteinnek igaza volt, hiszen a kép mindenben megfelel az általános relativitáselmélet előrejelzéseinek. Hacsak idén nem fotóz le kicsi zöld emberkéket a Curiosity a Marson, akkor ennél nagyobb durranás nem lesz 2019-ben a csillagászatban.

A világszerte milliók által élőben nézett sajtókonferenciákon a tudósok, és az ő dicsőségükben fürdő politikusok bemutatták a fotót, amire az EHT történelmi, pontosan két évvel ezelőtt lezajlott méréssorozata óta várt mindenki, aki érdeklődik a csillagászat iránt. A felvétel azt bizonyítja, hogy az asztrofizikusok eljutottak a galaxis, sőt az univerzum legbelső titkaihoz. A legmodernebb vizsgálati módszerek olyan jelenségeket hoznak kézzelfogható közelségbe, amelyek (például a fekete lyukak) puszta valóságossága sem volt egyértelmű a legutóbbi időkig.

fekete lyuk
fénykép

Most

13:09, Frissítve: 13:25

Folytatódik a szúnyogviadal

Magyarkizsán, Törökkanizsán, Csókán és Zentán csak a tiszavirágzás lezajlása után kezdik meg az illetékesek a szúnyogok irtását.

Népszerű