Ugrás a tartalomra
Illusztráció (Tanjug/AP/Michael Probst)

A fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

2020-07-09
12:04
Forrás
MTI
Olyan hatóanyagot azonosítottak a pécsi és osztrák kutatók, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy a pécsi kutatóközpont az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben.

Az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, de a vegyület laboratóriumi körülmények között jó hatásfokkal csökkentette a vírus következményeit, számolnak be a szakemberek. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes. Amennyiben a gyógyszer hatékonyságát a nemsokára megkezdődő klinikai tesztek is igazolják majd, akkor a hatóanyag szinte azonnal bevethető lesz.

koronavírus
Magyarország

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.