Ugrás a tartalomra
Pixabay

Fogjuk meg a malacka farkincáját!

2019.12.29
12:16
2019.12.29
16:32
Forrás
Pannon RTV
Évszázadok óta külön jelentőséget tulajdonítanak az év utolsó és első napjának. A népszokások szorosan fűződnek az év legvidámabb éjszakájához. Vajon mely babonák élnek még napjainkban is?

Ahány ház, annyi szokás - szokták mondani. Az örök értékű szólás így szilveszter környékén hatványozottan igaz.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szilveszterhez és újévhez számos hagyomány, hiedelem és babona is köthető. Ilyenkor malacot kell enni, hiszen azok kitúrják a szerencsét. A szárnyasokat azonban hanyagolni kell, mert azok elkaparják azt, és nem leszünk szerencsések. Mosni és takarítani is ilyenkor tilos, hiszen akkor sem áll mellénk a szerecsenre. Aki újév első napján édességet eszik, az egész éve édes lesz.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Sokakban megfogalmazódik a kérdés: Miért sütünk szilveszterkor malacot? Miért kell lencsét enni újév napján? A szilveszteri és újévi szokások közös célja az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét hozzanak. A lencse, a bab vagy bármilyen más apró, szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Viszont a szerencse csak abban az esetben következik be, ha a megfőtt lencse pontban éjfélkor kerül az asztalra. De mi a helyzet a malaccal? Egyesek szerint amennyiben a malac farkincáját megfogjuk, szerencsésebbek lehetünk az új esztendőben.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabadkán az általunk megkérdezettek többsége babonás. Richter Lajos elmondta:Tartjuk, java szokást, azt mind megtartjuk. A két nap ünnepben nem jövök ki a piacra. Karácsonykor, szilveszterkor és újév napján és másnapján.

Kocsis Lajos megtartja a régi szokásokat amennyire csak lehet, malacot, töltött káposztát esznek ilyenkor.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A felsorolt szokások mellett egy újabb szokás is terjedőben van – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Szőke Anna néprajzkutatótól. Hozzáfűzte: Terjed egy hagyomány a szerencsepogácsával kapcsolatban. Ez felvidéki szokás. Ott volt szokás, hogy újévre sütöttek, illetve szilveszter napján pogácsát. Egybe pénzérmét rejtettek el. Aki épp megtalálta a pénzérmét, annak biztos szerencséje volt a következő évben. Volt még egy titka ennek a pogácsa sütésnek, hogy meg kellett enni még az nap. Nem volt szabad átvinni az újévre. Amennyit sütöttek szilveszter napján, azt el kellett fogyasztani.

Nem csak az év legvidámabb éjszakájához kötődnek szokások, hanem január elsejéhez is. Ami ugyanis az év első napján történik, az a néphit szerint később, az év során újra megismétlődik. Sokan, hogy az egész évi jó szerencsét biztosítsák, igyekeznek kellemes dolgokat csinálni az év első napján. Egy szó mint száz, szerdán figyeljünk oda mivel foglalkozunk, ugyanis az ismétlődhet az év folytatásában is.

szilveszer
népszokás
babona
malac
szerencse
lencse
káposzta
tejpiac

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.