Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Soós Georgina

Galambóc vára - télen is lenyűgöző

2021.02.22
12:27
2021.02.22
12:58
Forrás
Soós Georgina
Kevés olyan monumentális várat látni vidékünkön, mint a 6 kilométer széles Duna fölé magasodó Galambóc (Golubac). A néhány éve még útszéli romként porladó vár ma már modern turistalátványosság.

A szerb-magyar határtól autóval nagyjából négy óra alatt elérhető, így akár egynapos kirándulás helyszíne is lehet. Az autópályát Smederevo után kell elhagyni, majd a regionális úton jutunk el Golubac faluhoz, melytől 2-3 kilométerre található a Vaskapu-szoros bejárata. A szurdok előtt a Duna szinte tengerszerűvé szélesedik, alig látni a túlpartot. Vize hullámzik, a szél igen erős.

A vár története

A part szikláin magasodó vár eredetéről keveset tudni. Vélhetően 14. századi. Nevének eredetét is csak legendák "magyarázzák". Az egyik a török basa szerelméről, Golubanaról szól, akit, mivel egy helyi fiút szeretett a török vezér helyett, a Duna közepéből kiálló sziklához láncoltak, ahol a halálát lelte. A másik történet szerint egy, a toronyban búslakodó királylány magányában minden ételét társainak, a galamboknak (golub) adta, ő maga pedig éhen halt. A vár egyébként ma is a galambok otthona, a szűk ablakokba húzódva menekülnek a hideg széltől.

A történelem során a vár magyar, szerb és török kézen is volt. De mint ahogy a helyszíni prezentációból kiderül, erővel soha, senki nem foglalta el, mivel egyedülálló földrajzi helyzete: a Duna és a meredek sziklafal találkozása, bevehetetlenné tette.

A vár a XX. században már üresen állt, állapota folyamatosan romlott. Az igazi csapást azonban a Vaskapu-szorosban épített vízerőmű jelentette, ami miatt a Duna szintje métereket emelkedett, így a vár egy része is víz alá került. Most is vannak olyan részei, melyeket a szakemberek sem tudnak vizsgálni. Emellett a váron keresztül épített út, az ott elrobogó buszok, teherautók, az állandó rázkódás is óriási károkat okozott. Aki a 2010-es évek elején arra utazott, csak út széli kőhalmokat, romos várfalakat láthatott. Az útról félrehúzódva esetleg készíthetett néhány fotót, de semmilyen idegenforgalmi tartalom nem várta. A tornyok megmászása életveszélyes lett volna.

A felújítás

A teljes, 8 és félmillió euró értékű felújítás 2014-ben kezdődött az EU támogatásával, és 2019-ben ért véget. A projekt kivitelezője az Osztrák Fejlesztési Ügynökség volt. Kilenc tornyot újítottak fel, épült egy kiállító- és előadóterem, biztonságossá tették a turistautakat, kiépült a park, lett kávézó, parkoló és minden, ami egy modern idegenforgalmi helyhez kell. 

A vár télen is várja a látogatókat, de a négy túrából csak egy, a zöld választható. A belépő 600 dinár, gyerekeknek ingyenes. A díj a parkolót is magába foglalja. A zöld túra három torony meglátogatására jogosít fel, emellett bejárhatjuk a parkot, a kiállítótermet, és végighallgathatjuk az óránként kezdődő prezentációt. 

A másik három túrán csak felnőttek vehetnek részt, kis csoportokban, megfelelő túraöltözetben. Ezek az útvonalak ugyanis meredek sziklafalakon és lépcsőkön vezetnek fel a magasabban lévő tornyokhoz. Ezekből bizonyára lélegzetelállító a kilátás, de a zöld útvonal látogatói sem panaszkodhatnak: az egyik oldalon a hullámzó Duna, a másikon a magasba nyúló tornyok és sziklafalak vesznek minket körbe.

Galambóc vára ma modern, nyugat-európai módon kialakított turistahely. Ráadásul a környékének természeti gazdagsága, a Duna-szoros lenyűgöző tája is növeli értékét. A környéken ma már széles választékban találunk szálláshelyeket, melyek megfizethető áron, otthonos kényelmet biztosítanak a kirándulóknak.

Galambóc
kirándulás
Duna
történelem

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.