Ugrás a tartalomra
Pixabay/Piro4d

Gyengül a Golf-áramlat

2021.02.28
14:26
2021.02.28
15:17
Forrás
Szerbiai RTV
Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

A szakemberek szerint ez is hozzájárul az extrém időjárási jelenségekhez. A Golf-áramlatot is mozgató rendszer a globális felmelegedéssel tovább gyengül majd, az évszázad végére akár 34-45 százalékos visszaesés is lehetséges. A kutatók szerint az Atlanti-óceán körforgási rendszerének gyengülése még erősebb európai hőhullámokhoz vezethet. A körforgás már 15 százalékkal lassult, és a helyzet 20-30 éven belül még tovább romolhat. A kutatók többek között üledéket és grönlandi jégmagot vizsgáltak, és ez alapján jutottak a megállapításra, hogy ezer éve nem volt ilyen rossz a helyzet. A körforgási rendszer korábban volt már, hogy összeomlott, például a legutóbbi jégkorszak végén.

Golf-áramlat

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!