Ugrás a tartalomra
Pixabay/susan-lu4esm/illuszrtráció

Gyorsabban hűl a Föld belseje, mint várták

2022.01.21
14:03
2022.01.21
14:15
Forrás
24.hu
Szakértők szerint míg a Föld felszínén a hőmérséklet koronként ingadozó, addig a mélyben a bolygó 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulása óta folyamatosan csökken.

A folyamat a geológiai aktivitás végéhez vezethet, ez azonban csak a nagyon távoli jövőben valószínű. A szakértők szerint a különbséget a külső vas-nikkel mag és az olvadt alsó köpeny közötti réteg ásványa, a bridgmanit adja. Ezen ásvány hővezetése nagyban befolyásolja, hogy miként áramlik a hő át a határon. Egy legújabb tanulmány alapján bolygónk a véltnél hamarabb fog kihűlni, illetve inaktívvá válni. Mivel rendkívül komplex jelenségről van szó, a hosszát nem lehet meghatározni, emberi léptékkel ugyanakkor a folyamat valószínűleg rendkívül hosszú lesz. 

Föld
lehülés

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.