Ugrás a tartalomra
Pixabay/jonnycarstensen - illusztráció

Ha a felmelegedés megállna, a grönlandi jégmező már akkor is mindenképp tovább olvadna

2020-08-14
16:29
Forrás
MTI
Egy új amerikai kutatás megállapította: a gleccserek változása elérte azt a pontot, amikor a jégtakarót tápláló hóesés már nem tud lépést tartani a gleccserekből az óceánba csúszó jég mennyiségével.

Az óceánba torkolló gleccserek változásain kívül az is kiderült, hogyan hizlalja a jeget évről évre a hóesés. A kutatócsoport megállapította, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években a jégolvadás és a hó nagyrészt egyensúlyban volt. A jégvesztés 2000 körül indult folyamatos növekedésnek. 1985 óta a nagy gleccserek nagyjából három kilométert húzódtak vissza. Még akkor is, ha az emberiség képes lenne a jelenleg zajló klímaváltozást megfékezni, az óceánba torkolló gleccserek jégolvadása meghaladná a leeső hó mennyiségét és jó ideig tovább zsugorodnának. Grönland olvadó gleccserei az egész bolygót veszélyeztetik, mivel jegük az Atlanti-óceánba, végül a világ többi óceánjába jut, ezzel a vízszintemelkedés legerősebb tényezője: tavaly csupán két hónap alatt 2,2 milliméter emelkedést okozott.

Grönland
gleccser
jégmező
felmelegedés
olvadás

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.