Ugrás a tartalomra
Pixabay/12019/illlusztráció

Halászzsineg okozta a veszélyeztetett bálna vesztét

2021.03.02
13:00
2021.03.02
13:08
Forrás
MTI
Egy újabb, halászzsineget lenyelt példányát találták elpusztulva Dél-Karolina partjainál a világ egyik legveszélyeztettebb bálnafajának, az északi simabálnának, amelyből már kevesebb mint 400 egyed él az Atlanti-óceán északi részén.

A 11 éves hím bálna több mint négy hónapja vergődött egy halászzsineggel. Az állatot elsőként októberben látták a szájából kilógó és a teste mentén végig futó halászeszközzel. A bálnát február közepén Florida partvidékén középső részén észlelték, akkor az amerikai tengeri halászati szolgálat mentőcsapatot küldött a helyszínre, de a szakembereknek nem sikerült megszabadítaniuk az állatot a zsinórtól. Ez a harmadik simabálna, amelyet holtan találtak a jelenlegi ellési szezon novemberi kezdete óta az Egyesült Államok keleti partvidékének déli részén. Biológusok szerint az északi simabálnából már olyan kevés él a Földön, hogy minden egyes példány elvesztése súlyosan visszaveti az erőfeszítéseket, amelyeket a faj kihalástól való megmentésére tesznek. Természetvédők a faj kipusztulásától tartanak, mivel évről évre több állat pusztul el, mint ahány születik. Mindazonáltal az idei, április közepéig tartó szezonban eddig 15 újszülött bálnaborjút észleltek a légi megfigyelők, többet, mint bármikor 2015 óta.

bálna
elpusztult

Most

12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.
10:21, Frissítve: 10:27

Felmelegszik az idő, de csapadékra is számítani kell

Az előrejelzések szerint esernyőre lesz szükségünk az előttünk álló héten, ugyanis borongós, esővel, záporral tarkított napokra számíthatunk. A reggelek azonban fagymentesek lesznek és csak helyenként erősödhet fel a szél.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!