Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Harcsa-aligátor hibrid

2023.02.07
18:41
2023.02.07
19:28
Forrás
greendex.hu
Harcsa-aligátor hibridet hoztak létre az egyesült államokbeli Auburn Egyetem tudósai.

2021-ben Amerikában több mint 100 millió kilogramm élő harcsát termeltek, így ezzel a harcsa teszi ki az amerikai haltenyésztés 50%-át. A harcsatenyésztés egy erőforrás igényes folyamat, és az összezárt állatok közöl sok egyed pusztul el, valamilyen fertőzés következtében. A fiatal példányok 45%-a lesz áldozata betegségeknek. És egyre kevésbé reagálnak az antibiotikumokra. Az aligátorok edzett bélrendszerében található egy antimikrobális baktériumtörzset termelő gén, amely segít a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben. A beültetett aligátor gén segítette ennek a baktériumtörzsnek a kifejlődését és ezáltal megnőtt a túlélési aránya a zsúfolt helyen tenyésztett harcsáknak. A kutatók az említett katelicidin gént egy szaporodási hormonhoz adták, így elvileg csökkent a harcsák szaporodási képessége, ami szerintük kizárja a hibrid harcsák általi genetikai szennyeződés hatását a vadharcsákra nézve.

harcsa
aligátor

Most

14:57, Frissítve: 15:33

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.