Ugrás a tartalomra
Pixabay/JohannBargeld/illusztráció

Hogyan védekeznek a növények a klímaváltozás ellen?

2021-02-20
21:04
Forrás
www.elobolygonk.hu
A növények képesek eltérni a túlélésük érdekében a saját genetikai programozásuktól. Így például a környezeti hatások szokatlan kombinációja mellett a fajra nem jellemző levélformát tudnak kialakítani.

Az éghajlatváltozás valószínűleg nem csak a szélsőséges időjárás révén fogja befolyásolni a növényeket. Még a látszólag semleges ingerek – például meleg és rövid nappalok – szokatlan kombinációja is kiválthatja az ismeretlen reakciókat, például a levelek deformitását – olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében.

A növények és más organizmusok bizonyos határokon belül képesek alkalmazkodni az ingadozó környezeti feltételekhez. Például a pitypang levelei napsütéses élőhelyen lényegesen kisebbek, mint árnyékos helyeken. Napfényben kevesebb levélfelület elegendő a megfelelő fotoszintézis elvégzéséhez, a levelek fejlődését a pitypang genetikai kódja szabályozza.

A növények azonban eltérhetnek a „genetikai programozásuktól”, ha állandó hőterhelésnek vannak kitéve, vagy más szélsőséges hatások lépnek fel, amelyek veszélyeztetik a túlélésüket.

Ilyenkor például többféle olyan formájú levelet növesztenek, amelyek egyébként rendkívül ritkák. A tudomány ezt „rejtett reakciónak” hívja, s még nemigen tudtak rájönni a kutatók, hogy mi váltja ki, de a klímaváltozás következményei miatt mielőbb választ szeretnének találni erre a kérdésre.

Egy nemzetközi kutatócsoport a közelmúltban ismertette, hogy a húsevő növényként ismert kancsóka (Cephalotus follicularis) számos, különböző alakú levelet képes hozni.

A rejtett reakciók kutatására 12 héten keresztül klímakamrában nevelték a növényeket, különböző körülmények között. A kutatás során megállapították, hogy ha a növények nyárnak megfelelő hőmérsékleten, de csak néhány órás megvilágítás mellett fejlődtek, akkor egyre több szokatlan formájú leveleket képeztek. Egyre inkább ilyen körülmények fordulnak elő a világ számos régiójában az éghajlatváltozás miatt: az évszakhoz képest túlságos meleg tavasz és ősz, rövid nappalokkal.

A kutatók azt valószínűsítik, hogy a klímaváltozás nem pusztán a szélsőséges hatások révén vált ki reakciókat az organizmusokban, hanem a hatások szokatlan kombinációi révén is.

növény
klímaváltozás

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.