Ugrás a tartalomra
Pixabay/Greyerbaby/illusztráció

Hol a legdrágább lerészegedni Európában?

2019-09-09
22:20
Forrás
Euronews
Finnországban a legdrágábbak az alkoholos italok Európában - derül ki az Eurostat friss adataiból.

A sorrend felállításakor a statisztikai hivatal nem csak az alkohol árát nézte az adott országban, hanem azt is, hogy az EU-s átlaghoz képest mennyivel drágább/olcsóbb, és hogy az adott ország megélhetési költségeihez képest olcsó vagy drága-e.

A finnországi magas árak azt is megmagyarázzák, miért járnak át a finnek Észtországba alkoholért. Ez a trend akkor változott meg, mikor az észtek - az alkoholfogyasztás csökkentésének érdekében - az elmúlt időszakban megemelték az alkoholos italkora kivetett adót, minek eredményeként most már az észtek is a "szomszédba" járnak át vásárolni, Lettországba. A finneket az írek, majd a svédek követik, utánuk pedig meglepő módon a görögök állnak.

Az unión kívüli országokban, mint amilyen Norvégia és Izland, még a finnekénél is magasabb árak vannak.

A skála másik végén eközben a kelet-európai államok vannak, a legolcsóbb alkoholt ugyanis Romániában találni, ahol az EU-s átlag 74 százalékáért kapunk italt. Őket követik a bolgárok, majd a magyarok, 77 százalékkal.

Európa
alkoholos italok
ár

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.