Ugrás a tartalomra
Pixabay/nike159

A homoktenger lakóit is veszélybe sodorja a plasztikhulladék

2021-01-26
12:15
2021-01-26
12:25
Forrás
elobolygonk.hu
A sivatagi tevékre is veszélyt jelent a műanyagszemét

Az óceánokon úszó, országnyi méretű műanyag szigetek és a plasztikdarabok által okozott ökológiai károk közismertek. Egy új kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy egy teljesen más élőhely lakóira, a sivatagi tevékre is veszélyt jelent a műanyagszemét. Szakértők az Arab-öböl műanyagszennyezettségét tanulmányozták.

A kutatók bementek mélyen a sivatagba. Nem sokkal később megpillantottak egy tevecsontvázat, és ásni kezdtek. Az eredményt látva megdöbbentek, egy közepes bőrönd méretű műanyag zacskó volt a tevetetem bordáin belül. Úgy becsülik, hogy a műanyag e kulturálisan fontos állatok körülbelül egy százalékát elpusztítja. Miközben a dromedárok ételt keresve járják a sivatagot, egyre több fák mellé sodródó és az utak mentén felhalmozódó műanyag zacskót és egyéb szemetet rágcsálnak. A sivatagi állat számára, ami nem homok, az étel – hangsúlyozta az egyik kutató. A műanyaggal teli gyomruk miatt a tevék úgy érzik, nem éhesek – a szeméttel elfogyasztott méreganyagok és baktériumok pedig megmérgezik őket.

környezetvédelem
teve
sivatag

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.