Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Húszéves az EXIT Fesztivál!

2020.06.29
21:20
2020.06.30
07:16
Forrás
Pannon RTV
A népszerű zenei rendezvény szabadságmozgalomként indult 2000. június 29-én, amikor is az akkori rezsim ellen lázadó egyetemisták egy csoportja koncerteket szervezett az Újvidéki Egyetem parkjába.

A kezdeményezésből közel 100 napig tartó programsorozat lett, amely során minden nap ingyenes koncerteket, filmvetítéseket, tribünöket, előadásokat és kiállításokat tartottak. A szervezők célja az akkori politikai hatalom megbuktatása volt, illetve a fiatalok mozgósítása a választásokon való részvételre. A programok két helyszínen, az egyetemi parkban és a Duna partján zajlottak, számos szerbiai együttes és lemezlovas részvételével.

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Az eseményt egy évvel később átköltöztették a péterváradi várba. Akkor már csak 9 napig tartott, de világsztárok is felléptek. A fesztivál a következő két évtizedben a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nagyszabású zenei rendezvényévé nőtte ki magát, amit minden évben több tízezer külföldi turista látogat a világ minden részéről. A nemzetközi fesztivál több rangos díjat gyűjtött be magának, egyebek között kétszer is Európa legjobb fesztiváljának választották.

Tanjug/Jaroslav Pap

Az elmúlt húsz évben számos világsztár koncertezett az Exiten. Többek között a The Prodigy, The Cure, The Killers, David Guetta, Skrillex, Migos, Moby, HIM, Carl Cox, Grace Jones, Avicii, Guns N' Roses, Ellie Goulding, Snoop Dogg, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Liam Gallagher, Beastie Boys, Martin Garrix, Artic Monkeys, Billy Idol, Moloko, Faithless, Manu Chao, Motörhead, Fatboy Slim, Placebo, New Order, Jamiroquai, The Chainsmokers és a Kosheen is fellépett a péterváradi várban.

Pannon RTV
EXIT
Újvidék

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.