Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Húszéves az EXIT Fesztivál!

2020-06-29
21:20
2020-06-30
07:16
Forrás
Pannon RTV
A népszerű zenei rendezvény szabadságmozgalomként indult 2000. június 29-én, amikor is az akkori rezsim ellen lázadó egyetemisták egy csoportja koncerteket szervezett az Újvidéki Egyetem parkjába.

A kezdeményezésből közel 100 napig tartó programsorozat lett, amely során minden nap ingyenes koncerteket, filmvetítéseket, tribünöket, előadásokat és kiállításokat tartottak. A szervezők célja az akkori politikai hatalom megbuktatása volt, illetve a fiatalok mozgósítása a választásokon való részvételre. A programok két helyszínen, az egyetemi parkban és a Duna partján zajlottak, számos szerbiai együttes és lemezlovas részvételével.

Az eseményt egy évvel később átköltöztették a péterváradi várba. Akkor már csak 9 napig tartott, de világsztárok is felléptek. A fesztivál a következő két évtizedben a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nagyszabású zenei rendezvényévé nőtte ki magát, amit minden évben több tízezer külföldi turista látogat a világ minden részéről. A nemzetközi fesztivál több rangos díjat gyűjtött be magának, egyebek között kétszer is Európa legjobb fesztiváljának választották.

Az elmúlt húsz évben számos világsztár koncertezett az Exiten. Többek között a The Prodigy, The Cure, The Killers, David Guetta, Skrillex, Migos, Moby, HIM, Carl Cox, Grace Jones, Avicii, Guns N' Roses, Ellie Goulding, Snoop Dogg, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Liam Gallagher, Beastie Boys, Martin Garrix, Artic Monkeys, Billy Idol, Moloko, Faithless, Manu Chao, Motörhead, Fatboy Slim, Placebo, New Order, Jamiroquai, The Chainsmokers és a Kosheen is fellépett a péterváradi várban.

Fesztiválozók a koncerten
EXIT
Újvidék

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.