Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Húszéves az EXIT Fesztivál!

2020-06-29
21:20
2020-06-30
07:16
Forrás
Pannon RTV
A népszerű zenei rendezvény szabadságmozgalomként indult 2000. június 29-én, amikor is az akkori rezsim ellen lázadó egyetemisták egy csoportja koncerteket szervezett az Újvidéki Egyetem parkjába.

A kezdeményezésből közel 100 napig tartó programsorozat lett, amely során minden nap ingyenes koncerteket, filmvetítéseket, tribünöket, előadásokat és kiállításokat tartottak. A szervezők célja az akkori politikai hatalom megbuktatása volt, illetve a fiatalok mozgósítása a választásokon való részvételre. A programok két helyszínen, az egyetemi parkban és a Duna partján zajlottak, számos szerbiai együttes és lemezlovas részvételével.

Az eseményt egy évvel később átköltöztették a péterváradi várba. Akkor már csak 9 napig tartott, de világsztárok is felléptek. A fesztivál a következő két évtizedben a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nagyszabású zenei rendezvényévé nőtte ki magát, amit minden évben több tízezer külföldi turista látogat a világ minden részéről. A nemzetközi fesztivál több rangos díjat gyűjtött be magának, egyebek között kétszer is Európa legjobb fesztiváljának választották.

Az elmúlt húsz évben számos világsztár koncertezett az Exiten. Többek között a The Prodigy, The Cure, The Killers, David Guetta, Skrillex, Migos, Moby, HIM, Carl Cox, Grace Jones, Avicii, Guns N' Roses, Ellie Goulding, Snoop Dogg, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Liam Gallagher, Beastie Boys, Martin Garrix, Artic Monkeys, Billy Idol, Moloko, Faithless, Manu Chao, Motörhead, Fatboy Slim, Placebo, New Order, Jamiroquai, The Chainsmokers és a Kosheen is fellépett a péterváradi várban.

Fesztiválozók a koncerten
EXIT
Újvidék

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.