Ugrás a tartalomra

Interjú Herendi Gáborral a Valami Amerika rendezőjével

2019-04-19
13:44
2019-04-19
13:57
Forrás
Pannon RTV
Húsvétkor magyar sikerfilmekkel kedvezünk a Pannon TV nézőinek. Vasárnap 20 óra 35 perctől a Valami Amerika első részét vetítjük. A film kapcsán Herendi Gáborral beszélgettünk a Pannon Rádióban.

Facković Melissza, a Pannon Presszó műsorvezetője arról kérdezte a Balázs Béla-díjas filmrendezőt, hogy miként emlékezik vissza a 2002-ben megjelent film forgatására.

- Életem egyik legjobb emléke. Minden rendező számára a nagyjátékfilm egy jelentős dolog. Én akkor már 10 éve a szakmában dolgoztam, reklámfilmeket rendeztem. Azonban a játékfilm a szakma csúcsa. Fantasztikusan izgalmas dolog volt ismeretlenül belevágni ebbe a dologba. Egy picit fésületlen volt az egész, de mégis jól jöttünk ki belőle. Én a mai napig látom ezt a fésületlenséget a Valami Amerika első részén, de nagyon jót tesz a filmnek.

A három rész közül melyik a kedvence?

- Mind a három a saját gyermekem. Ez olyan mintha arról kérdeznének valakit, hogy melyik gyerekét szereti jobban. Mind a hármat szeretem. Én szakmailag a legösszerakottabbnak a második részt tartom.

Hatalmas sikert hozott az első részt, miért vártak 6 évet az elkészítésével?

- Nem terveztem második részt. Az első rész forgatásán fel sem merült bennem, hogy ennek ennyire átütő sikere lesz. Bevallom ez az évek során érlelődött meg bennem. Valamint a nézői nyomás is nagy szerepet játszott. Ezt követően megkérdeztem a színészeket, hogy lenne-e kedvük hozzá? Mindenki olyan lelkesen állt hozzá, hogy már csak egy jó forgatókönyv kellett. Divinyi Rékát hívtam segítségül. Úgy voltam vele, ha sikerül egy olyan forgatókönyvet összehoznunk, ami méltó lehet az első film sikeréhez, akkor miért ne.

Milyen volt együtt dolgozni a színészekkel? Hallgattak önre?

- Emiatt én is izgultam az elején, mivel a filmben olyan színészek is szerepeltek mint Básti Juli vagy Schütz Ila. Ők engem nem ismertek. A kezdő rendezőben pedig mindig van egy nagy adag drukk. Én próbáltam mindig nagyon felkészülten menni, és ha a színész látja, hogy a rendező tudja mit akar, akkor már nagyobb biztonságban érzi magát. Azt hiszem ez lehetett a titka annak, hogy nagyon jó hangulatban zajlott a forgatás. Én így utólag azt merem mondani, hogy a színészek bíztak a filmben.

Mennyi idő alatt készült el a film?

- A forgatókönyv hosszú évekig készült. Én azt hosszú évekig dédelgettem és írogattam. Maga a a forgatás 32 napig tartott. Ez egy átlagos magyar film forgatási ideje. Ez után volt még egy fél, háromnegyed év, amíg az utómunkát elvégzi az ember. Mindent egybevéve egy, másfél év kell egy ilyen film elkészítéséhez.

Mi a véleménye az új magyar filmekről? Mennyire versenyképesek?

-  Most nagyon jó időszakát éli a magyar film. Egyrészt nagyon sok film készül. Még sosem volt ennyi pénz magyar filmekre. Ez meg is hozta a várt eredményt. Sok-sok gyöngyszem készült az utóbbi években. Ez megmutatkozik a nemzetközi és a közönségsikerekben is. Azt látom, hogy a magyar film kezdi visszahódítani a saját közönségét. A magyar nézők kezdik újra megszeretni a magyar filmeket.

Valami Amerika
Pannon Presszó

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.