Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/John Raoux

Irány a világűr!

2020-05-31
10:00
2020-05-31
12:48
Forrás
CNN, BBC
Fellőtték Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén. Kilenc év után először indultak űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra az Amerikai Egyesült Államokból.

A NASA a kilövéssel már szerdán megpróbálkozott, de a viharos időjárás közbeszólt és meghiúsította a tervezett indítást, most azonban nem volt akadályozó tényező.

Egy 82 méter hosszú űrrakétát lőtt ki a NASA helyi idő szerint szombaton délután. A SpaceX Falcon-9 rakétája a Dragon elnevezésű űrhajóval indult a világűrbe. Az űrhajó felszállását a fél világ izgulta végig, élőben is lehetett követni a NASA YouTube-csatornáján.

Két veterán asztronauta a technikusok segítségével felöltötte az űrruhát, és elindultak az előkészítő épületből. Kevesebb mint három órával a kilövés előtt a két irányító megérkezett a startállásra. Percekkel később pedig már az űrhajóban várták az indulást. Megkezdődtek az utolsó ellenőrzések.

Közép-európai idő szerint 21 óra 20 perckor megtörtént a történelmi esemény. A Dragont kilőtték a világűrbe. A sikeres startot követően pedig megkezdhette útját a Nemzetközi Űrállomás felé. Az indulást Donald Trump, amerikai elnök is figyelemmel kísérte, aki a felszállást követően úgy fogalmazott: a modern világot azok az emberek építették fel, akik mertek kockázatot vállalni.

12 perccel a start után az űrhajó rendben levált a felső fokozatról és továbbhaladt a kijelölt úti cél felé. Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal, a NASA egyébként ezúttal nem önerőből, hanem az Elon Musk milliárdos vállalkozó tulajdonában lévő SpaceX magánvállalattal együttműködve bocsátotta fel az űrhajót.

Nemzetközi Űrállomás
NASA
SpaceX
űrhajó
Elon Musk

Most

12:48

Veszélyben vannak a koalák

Eltűnhetnek a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államból, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért.

Népszerű