Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ismerjük meg Vajdaságot! - 2. rész

2020.05.17
18:26
2020.06.28
13:36
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság számos kincset, értéket rejt, amelyek gyakran a szemünk előtt vannak ugyan, de valamiért mégis elsiklunk mellettük. A Kincsesládánk adásaiból most néhány település gyöngyszemeit emeljük ki.
Pannon RTV

Ki ne vágyna arra, hogy egy varázslatos időutazás részese legyen? És mi lenne, ha ez a kirándulás nem egy megalkotott világ lenne, hanem maga a valóság? Nekünk éppen ebben volt részünk, amikor Péterrévére látogattunk, ahol még mindig kézi meghajtású komppal közlekednek az emberek Bácska és Bánát között. Hogyan kell valójában kompot húzni? Mi minden utazik rajta? És vajon mi volt a legnagyobb jármű, amit szállított az elmúlt időszakban? Ezekre is kerestük a válaszokat. Ahogyan arra is fényt derítettünk, hogy ha Péterréve a falu neve, miért ismeri mindenki Pecellónak.

Pannon RTV

Az emellett még számos érdekességet rejtő műsort itt találják.

Kollár Ilona kishegyesi népművészt is sikerült megismernünk nemrégiben. Amellett, hogy lépésről lépésre bemutatta, hogy hogyan készül a hagyományos bukta, ami ráadásul végül tényleg rendkívül ízletesnek bizonyult, a csuhébaba-készítés és a tojásírás rejtélyeit is feltárta. Ráadásul ő volt az, aki a vajdasági ételeket Washingtonban is feltálalta. Talán soha ki nem találtuk volna, hogy melyik volt az az étek, ami után mind a tíz ujjukat megnyalták az amerikaiak. A műsorból azonban ez is kiderül.

Pannon RTV/illusztráció

Ahogyan megismerkedhetünk a gerelyhajító lányokkal, és egy-egy kimagasló tehetségű, fiatal zongoristával és hegedűssel is.

Pannon RTV

A Kishegyesen, Vajdaság egyik legkisebb, ugyanakkor egyik legszínesebb községében készült műsorunkat itt nézhetik vissza.

Pannon RTV

Ördög Lóránt Kisorosz népművésze. Ő Vajdaság két tekerőlantosának egyike. Természetesen meg is szólaltatta a különleges hangszert.

Pannon RTV

Fantasztikus, régi időket idéző környezetben játszott nekünk a citeráján is, majd pedig igazi hangszerbemutató következett, ő ugyanis a furulyának, a dorombnak és a prímtamburának is mestere.

Pannon RTV

Kisoroszon a fazekassággal is megismerkedtünk, a lábasban pedig ritka finom gombóc főtt, aminek a receptjét is eláruljuk, sőt, mi több, be is mutatjuk.

Pannon RTV

Műsorunkat itt tekinthetik meg.

Bácsgyulafalván az EVO Telecskai Tájház magával ragadó épületeit járhattuk körbe, ami nem a látogatók kedvéért épült, hanem az örökösöket szolgálja különleges kemencéjével, rendkívüli hangulatával és természetesen nyáron a hűvössel. Az idelátogatókat pedig esténként libasülttel lepik meg. Nem véletlenül, hiszen a házhoz egy kisebb libaállomány is tartozik. A tulajdonos elárulta a libatenyésztés szépségeit és nehézségeit is.

Pannon RTV

Ugyancsak Bácsgyulafalván kaptunk hasznos információkat arról, hogyan kell a tujákkal bánni, mit kell a rózsákkal tenni, hogy igazán szépek legyenek, és igencsak szép emlék visszagondolni arra is, ahogyan hintóval vittek bennünket körbe a faluban.

Pannon RTV

Ajánljuk figyelmükbe az ott készült műsort is. A videót itt találják.

Egy modern kori spártai lánnyal is megismertettük a nézőket. Kispiacon Calbert Anita mutatta be ezt a cseppet sem könnyű sportot, ahol hegyen, völgyön, vízben, sárban cipekednek a versenyzők, vagy éppen kúsznak, másznak, ugrálnak át az akadályokon.

Pannon RTV

Anitára méltán lehet büszke a falu apraja és nagyja, hiszen a nemzetközi versenyeken is remekül szerepel. A verseny során felmerülő kihívásokról mosolyogva, lelkesen mesélt.

Pannon RTV

A műsorban sajtkülönlegességeket is bemutattunk, például diósat és mákosat, és megnéztük, miből áll az agyaggalamb-lövészet, ráadásként olyan ebédet készítettünk, amit talán soha nem felejtünk majd el.

Pannon RTV

A műsort itt nézhetik vissza.

Jó szórakozást mindenkinek!

Kincsesládánk
Péterréve
komp
Kollár Ilona
Kisorosz
Ördög Lóránt
Bácsgyulafalva
Kispiac
Calbert Anita
Kishegyes

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű