Ugrás a tartalomra
Pixabay/Couleur

Japán az óceánba engedné a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

2021.04.16
14:49
Forrás
portfolio.hu
A Nemzetközi Tengerjogi Bírósággal vizsgáltatná felül Szöul a japán kormány döntését, amely szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet kezelés után a tengerbe engedik.

Ez derül ki a dél-koreai elnök szóvivőjének a kormány szerdai zárt ülése után tett bejelentéséből.

Szuga Josihide japán miniszterelnök kormánya azt követően hozta meg határozatát, hogy eltelt egy évtized az ország legsúlyosabb, a Fukusima-I atomerőműben bekövetkezett atomkatasztrófája óta. A tervek szerint az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését. A vállalat hatalmas tartályok százaiban több mint 1,2 millió tonna vizet tárol a helyszínen. Az üzemeltető szerint jövő őszre elfogy a tároláshoz szükséges kapacitás, bár a helyi tisztviselők és egyes szakértők másként vélekednek, civil csoportok és egyes szakértők pedig bírálták a japán kormányt a terv magyarázatának és a konszenzusépítő erőfeszítések hiányáért. A telephelyen a sugárszennyezett vizet fejlett folyadékfeldolgozó rendszerrel kezelik, de a tríciumot - a hidrogén egyik radioaktív izotópját - nehéz kivonni a vízből. A tervek szerint a tríciumos vizet addig hígítják, amíg a radioaktivitása 1500 becquerel alá esik, ami a japán biztonsági előírások által megengedett koncentráció negyvened része, és az Egészségügyi Világszervezet ivóvízre vonatkozó irányelvének hetede. A japán kormány és az üzemeltető szerint a trícium alacsony koncentrációban nem káros az emberi egészségre.

Japán
fukusima
fukusimai atomerőmű
radioaktív víz
óceán

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.