Ugrás a tartalomra
Pixabay/Capri23auto

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket

2021-01-28
15:18
2021-01-28
15:29
Forrás
elobolygonk.hu
A kutatók most azt vizsgálják, továbbfejleszthető-e a kezelés.

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket német tudósok. A sport- vagy közlekedési balesetben bekövetkező gerincvelő-sérülés az embereknél végleges bénulást okozhat, mivel nem minden, az izmok és az agy közötti információt hordozó idegrost képes visszanőni. Német kutatók lebénult egereket egy agyba juttatott dizájnerprotein segítségével tettek járóképessé.

Sikerült regenerálódásra stimulálniuk a lebénult egerek idegsejtjeit, összekapcsolták az eddig emlősökben helyrehozhatatlannak hitt idegi kapcsolatot. Kutatásunk különlegessége, hogy a szerkesztett protein nemcsak a proteint termelő idegsejteket stimulálja, hanem az agyon keresztül tovább is adódik. Ily módon egy viszonylag kis beavatkozással nagyon nagy számú ideget ösztönzünk regenerálódásra, és tulajdonképpen ez az oka, hogy az egerek újra képesek járni – mondta a kutatás vezetője.

A bénult rágcsálók 2-3 héten belül járni kezdtek a kezelést követően. Az eljárás során genetikai információt hordozó anyagot, úgynevezett hyper-interleukin-6-ot fecskendeztek az agyba a protein termelésének előmozdítására.

lebénült
gerincvelő
sérülés
egerek
kutatás

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.