Ugrás a tartalomra
Pixabay/Capri23auto

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket

2021.01.28
15:18
2021.01.28
15:29
Forrás
elobolygonk.hu
A kutatók most azt vizsgálják, továbbfejleszthető-e a kezelés.

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket német tudósok. A sport- vagy közlekedési balesetben bekövetkező gerincvelő-sérülés az embereknél végleges bénulást okozhat, mivel nem minden, az izmok és az agy közötti információt hordozó idegrost képes visszanőni. Német kutatók lebénult egereket egy agyba juttatott dizájnerprotein segítségével tettek járóképessé.

Sikerült regenerálódásra stimulálniuk a lebénult egerek idegsejtjeit, összekapcsolták az eddig emlősökben helyrehozhatatlannak hitt idegi kapcsolatot. Kutatásunk különlegessége, hogy a szerkesztett protein nemcsak a proteint termelő idegsejteket stimulálja, hanem az agyon keresztül tovább is adódik. Ily módon egy viszonylag kis beavatkozással nagyon nagy számú ideget ösztönzünk regenerálódásra, és tulajdonképpen ez az oka, hogy az egerek újra képesek járni – mondta a kutatás vezetője.

A bénult rágcsálók 2-3 héten belül járni kezdtek a kezelést követően. Az eljárás során genetikai információt hordozó anyagot, úgynevezett hyper-interleukin-6-ot fecskendeztek az agyba a protein termelésének előmozdítására.

lebénült
gerincvelő
sérülés
egerek
kutatás

Most

07:03

Feszült, de békés volt az éjszaka Koszovóban

A koszovói különleges egység tagjait tegnap Koszovó északi részére vezényelték. A szerb lakosság több helyen tüntetett a rendőri intézkedés ellen. A ROSU tagjai könnygázt vetettek be a tüntetők feloszlatására.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.