Ugrás a tartalomra
Pixabay

Javult tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása

2019-12-13
13:27
Forrás
www.elobolygonk.hu
Tíz veszélyeztetett faj természetvédelmi besorolása javult az idei év második felében, elsősorban a védelmi intézkedések és tenyészprogramok eredményeként.

A svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség által közzétett listán nyolc madár-, és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában. Köztük van pl. a guami guvat, mely a „vadonban kihalt” kategóriából átkerült a „kihalás fenyegette” kategóriába, az egykor kihalás fenyegette réunioni sándorpapagáj pedig már „csak” veszélyeztetettnek számít. Összességében azonban a helyzet romlást mutat, 73 állat- vagy növényfaj a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán. A szakértők szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás veszélyezteti az élővilág sokféleségét is. A friss vörös listán szereplő több mint 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás, míg a fél évvel korábbi, 105 ezer fajt felsoroló listán 28 ezer szerepelt ebben a kategóriában.

guami guvat
sándorpapagáj
veszélyeztetett faj
természetvédelmi
tenyészprogram

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.