Ugrás a tartalomra
Pixabay/padrinan

Javultak a rák túlélésének esélyei a kutatók szerint

2019-03-19
17:57
Forrás
MTI
Csökkent a rák okozta halálozások aránya az Európai Unióban. A kutatók az elmúlt 5 évet vizsgálták.

A rák áldozatainak száma ugyan évről-évre nő, de ha figyelembe vesszük a lakosság számának emelkedését is, arányaiban jók az eredmények. Idén várhatóan nagyjából 1,4 millió EU-ban élő ember hal meg rákban. A nőknél már nem a mellrák a leggyakoribb halált okozó rákfajta, helyére a férfiaknál is listavezető tüdőrák került. A végbélrák ugyancsak jellemző mindkét nemnél. A férfiaknál emellett a prosztatarák halálos kimenetele is igen gyakori.

Csökkent a rák okozta halálozások aránya az Európai Unióban. A kutatók az elmúlt 5 évet vizsgálták. A rák áldozatainak száma ugyan évről-évre nő, de ha figyelembe vesszük a lakosság számának emelkedését is, arányaiban jók az eredmények. Idén várhatóan nagyjából 1,4 millió EU-ban élő ember hal meg rákban. A férfiak esetében 6 százalékkal csökkent 5 év alatt a halálos kimenetel kockázata. A nőknél 3,6 százalékkal esett vissza az arány. A csökkenés elsősorban a jobb diagnosztikai rendszereknek, illetve a korai diagnózisok növekedésének köszönhető.

Az Annals of Oncology című orvosi lapban megjelent tanulmányban írtak szerint a nőknél már nem a mellrák a leggyakoribb halált okozó rákfajta, helyére a férfiaknál is listavezető tüdőrák került. Ennek oka a kutatók szerint a dohányzási szokások megváltozása: a nőknél ugyanis generációs váltás figyelhető meg az 1970-es évektől: ekkor terjedt el a nők között is a széles körű dohányzás.

A végbélrák ugyancsak jellemző mindkét nemnél. A férfiaknál emellett a prosztatarák halálos kimenetele is igen gyakori. A mellrák esetében jelentős javulás tapasztalható 2014 óta az unió legnagyobb országaiban. Nagy-Britanniában 13, Franciaországban 10, Németországban 9, Olaszországban 7, Spanyolországban pedig 5 százalékkal esett vissza a halálos esetek aránya. Lengyelországban ugyanakkor két százalékos növekedést jegyeztek.

rák

Most

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.