Ugrás a tartalomra
Pixabay

Jeladós teknősök segítenek az időjárás előrejelzésében

2022.07.24
21:29
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
Az Indiai-óceán déli részén tengeri teknősök segítik a meteorológusok munkáját – írta a National Geographic. A jeladót viselő teknősök olyan adatokat közvetítenek, amelyek alapján az óceánon kialakuló viharokról készülhet előrejelzés.

Világszerte nehéz feladat a szakemberek számára a ciklonok várható útjának és erősségének előrejelzése. Ehhez kapnak segítséget a tengeri teknősöktől a francia meteorológusok, egy új megoldásnak köszönhetően.

Franciaországnak gazdasági érdekeltségei vannak az Indiai-óceán térségében. A Fenntartható Fejlődés Minisztériumának tudósai évek óta igyekeznek minél pontosabb előrejelzéseket fejleszteni a déli-indiai-óceáni ciklonokra. Évente 9-10 intenzív ciklon jár a térségben, ráadásul a ciklonok ereje évről évre nő.

Az indiai óceáni térségben szinte semmilyen adat sem állt korábban a kutatók rendelkezésére, ezért kellett új módszerekhez folyamodni. Az antarktiszi vizekben műholdas jeladókkal felszerelt elefántfókák segítik a munkát, azonban az India-óceán déli részén nincs fóka, így a tengeri teknősökre esett a választás.

Az álcserepesteknősök, és az olajzöld fattyúteknősök példányait 20 dekás jeladóval szerelték fel.

Ezek az állatok évente több ezer kilométert úsznak, és rendre visszatérnek a szülőhelyükre, a francia kutatók ilyenkor tudják az adatokat kinyerni a készülékekből. Az így kapott adatok nemcsak a klímához, hanem a teknősök életmódjához is többlet információkat jelentenek.

időjárás-előrejelzés

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.
08:35

Felhős, borongós nap elé nézünk

Csapadékra elsősorban az esti órákban kell számítani a térségben, de már napközben is többfelé eső, zápor alakulhat ki. A déli-délkeleti szél helyenként felélénkül. Délután 23 fokra van kilátás.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.